U funkciji zajednički tag za elektronsku naplatu putarine Srbije i Severne Makedonije

U funkciji je zajednički tag za elektronsku naplatu putarine (ENP) u Srbiji i Severnoj Makedoniji, potvrdio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić.

Vesić je u rekao da svih 700.000 korisnika taga za elektronsku naplatu putarine u Srbiji mogu da ga koriste na svih devet naplatnih rampi u Severnoj Makedoniji ukoliko putuju u tu zemlju ili prolaze kroz nju.

Potrebna rekonfiguracija TAG uređaja

Da bi vozači mogli da koriste taj uređaj, neophodno je da urade  prekonfiguraciju, što znači da je potrebno da on bude vezan za platnu karticu, kako bi mogao da se upotrebi u Severnoj Makedoniji i nekim drugim zemljama, objasnio je ministar.

On je ukazao na to da prekonfiguracija traje do pet minuta i da se nakon toga putarina naplaćuje sa platne kartice, a ukoliko je neko na tagu imao novac koji nije stigao da potroši, ta sredstva će biti vraćena na platnu karticu.

Ministar je, odgovarajući na pitanje da li će tag moći da se koristi i bez vezivanja za platnu karticu, objasnio da postoji mogućnost korišćenja pripejd taga, ali samo u Srbiji.

Zajednički tag olakšanje za vozače

Prema njegovim rečima, od juče se na naplatnoj stanici Preševo, pre granice sa Severnom Makedonijom, nalazi kamion sa mobilnim šalterima na kojima je moguće kupiti tag ili uraditi prekonfiguraciju postojećeg.

Vesić je naveo da se procenjuje da u toku letnje sezone na dnevnom nivou kroz Severnu Makedoniju prođe približno 7.000 vozila sa srpskim tablicama, ocenivši da će uvođenje zajedničkog taga biti veliko olakšanje za vozače pošto neće biti zadržavanja, menjanja novca i čekanja kusura.

Ministar je istakao da se ovo odnosi i na tagove Severne Makedonije, čiji će vozači po istom sistemu moći da putuju kroz Srbiju, dodavši da se u narednom periodu očekuje uključivanje Hrvatske, Grčke i Bosne i Hercegovine u sistem zajedničke naplate putarine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *