Njemačka: tri četvrtine novih kuća završenih 2022. za grijanje koristi obnovljive izvore energije

Njemačka je država u kojoj sve više novih, stambenih zgrada za grijanje koristi obnovljive izvore energije. Tri četvrtine, tačnije 74,7% stambenih zgrada završenih 2022. godine, grijaće se u potpunosti ili djelimično na obnovljive izvore energije.

Prema izvještaju Federalnog zavoda za statistiku Njemačke (Destatis), ovaj udio je povećan u odnosu na 2021. godinu (70,7%), dok je 2015. godini iznosio (61,5%).

Toplotne pumpe su najčešći tip grijanja u novim stanovima

Toplotne pumpe, (koje koriste geotermalnu energiju ili vazduh) su korištene kao primarni izvor energije za grijanje u više od polovine novih stanova 2022. godine. Ostali obnovljivi izvori energije zajedno koriste se kao primarni izvor energije za grijanje u 4,7% novih stanova.

Instalacija gasnih sistema za grijanje i dalje opada

Kao drugi najvažniji primarni izvor energije, prirodni gas je 2022. godine korišten u 28,0% novih zgrada. Udio grijanja na gas, kao primarnog energenta, kontinuirano se smanjuje posljednjih godina.

Električna energija, solarna toplota i drvo su najvažniji sekundarni izvori energije za grijanje

Ako se u novim stambenim zgradama koristio drugi (sekundarni) izvor energije, to je po mogućnosti bila električna energija (12,9%), obnovljivi izvori energije, kao što je solarna (11,9%) i drvo (11,3%).

Građevinske dozvole 2022: Tri četvrtine stambenih zgrada planirano s obnovljivim izvorima energije

Trend grijanja na obnovljive izvore energije može se uočiti i kod planiranja novih stambenih zgrada. Preko 80 % , od približno 111.000 stambenih zgrada odobrenih 2022. godine, će se grijati u potpunosti ili djelimično na obnovljive izvore energije.

Obnovljivi izvori energije se koriste kao primarni izvor energije u dobre tri četvrtine (75,7%) odobrenih stambenih zgrada. I ovdje se uglavnom radi o toplotnim pumpama. Sa udjelom od 13,9% prirodni gas kao najčešći konvencionalni energent igra sve manju ulogu u planiranju gradnje stambenih zgrada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *