Cijena zelene energije još visoka – smatraju građani Podgorice

Građani Podgorice smatraju da se obnovljiva energija ne koristi dovoljno u Crnoj Gori, prije svega zbog visoke cIJene tih oblika energije, saopštila je crnogorska nevladina organizacija Green home.

“Svi se slažu da Crna Gora ima dobre prirodne pogodnosti za korišćenje zelene energije, naročito sunčeve, ali da se ona ne koristi u dovoljnoj mJeri. Kao najveću prepreku naši sugrađani ističu ekonomski parametar”, saopštio je Green home, čiji su članovi razgovarali sa građanima Podgorice o važnosti obnovljivih izvora energije.

“Iako svi proračuni ukazuju na to da će se primjenom solarnih sistema ili sve popularnijih toplotnih pumpi postići ušteda energije i udobnost prilikom boravka u prostorijama koje se grIju ili hlade na taj način, iznos novca koji treba izdvojiti je još uvek visok”, ističe se u saopštenju.

Broj sunčanih sati iznosi preko 2000 godišnje za veći dio teritorije, a više od 2500 sati u obalnom području. Međutim, i pored povoljnog položaja, iz solarnih elektrana se proizvodi svega oko 1% električne energije. Slična situacija je i sa vjetrom, čiji je udio u proizvodnji električne energije oko 10%.

Hajde da pričamo o obnovljivim izvorima energije po meri čoveka

Građani su istakli važnost kvalitetnog informisanja u tom pogledu, a samo dio njih je upoznat sa programima podrške i kriterijumima koje treba ispuniti da bi se prijavili za podršku države.

“Zabrinjava činjenica da mlađa populacija nije pokazala veliko interesovanje za ovu vrstu informacija te smatramo da je u budućem periodu potrebno posvetiti veću pažnju edukaciji mladih”, dodaje se u saopštenju.

U cilju boljeg informisanja građana, organizacija Green home je dIJelila brošuru “Hajde da pričamo o obnovljivim izvorima energije po meri čoveka”, u kojem je dat kratak osvrt o solarnoj energiji, energiji vetra i korišćenju toplotnih pumpi, prednostima i preprekama za njihovo korišćenje, kao i najznačajnijim projektima kroz koje je omogućena podrška građanima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *