Crna Gora: solarne elektrane na krovovima 1.800 kuća

Crna Gora: na krovove kuća kupaca-proizvođača (prozjumera) do sada je postavljeno 1.800 solarnih elektrana, ukupno instalisane snage 18,5 MW, u okviru projekta „Solari“.

Ovo je izjavio izvršni rukovodilac FC Snabdijevanje Jovan Kasalica i dodao da je interesovanje potrošača za učešće u projektu i dalje izuzetno veliko.

„Imamo još odobrenih zahtjeva koji ispunjavaju tehničke uslove za instalaciju solarnih panela instalisane snage oko 20 MW, tako da je realno očekivati da do kraja jula instaliramo 30 MW panela i završimo projekat „Solari 3000+ i 500+“, rekao je Kasalica.

On je podsjetio da je prošle godine, u ovo doba, u Crnoj Gori bilo samo 9 kupaca-proizvođača što „dovoljno govori o uspjehu koji smo postigli“.

Ključni su dobro obučeni monteri, električari i inžinjeri

Kasalica je rekao da je veliki uspjeh, između ostalog, ostvaren zahvaljujući osnivanju kćerke firme „EPCG Solar-gradnja“ koja, danas, raspolaže sa preko 300 dobro obučenih montera i električara, inženjera i nešto administrativnih i pomoćnih radnika, timom sposobnim da instalira 4-5 MW snage fotonaponskih panela, mjesečno.

Naglasio je da se u Elektroprivredi Crne Gore vodi računa o tome da zainteresovani kupci ugrađuju elektrane, čija je instalisana snaga dovoljna da pokrije njihove potrebe, odnosno da odobrena snaga, odnosno proizvodnja, bude usklađena sa potrošnjom koju su ostvarili u posljednjoj godini.

„Naš princip je da priključujemo solarne elektrane čija ukupna snaga u jednom trafo reonu ne prelazi 50 odsto vršne snage u mjesecu najmanje potrošnje u tom reonu. Time smo uspjeli da izbjegnemo povrat energije u sistem i da ne ugrozimo njegovu stabilnost. Tako da prozjumere možemo smatrati potrošačima koji štede i ne prave probleme u mreži niti su problematični zbog balansiranja energije“, zaključio je Kasalica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *