Cijena struje u Srbiji među tri najniže u Evropi

Cijena struje u Srbiji i dalje je među tri najniže u Evropi, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Srbije, Dubravka Đedović

Dubravka Đedović je izrazila nadu da se cijena struje i gasa neće mijenjati do kraja godine.

„Treba da budemo realni i u narednim godinama da razmišljamo kako da dođemo do adekvatnih cena, a da one budu pristupačne za naše građane i privredu. Ove godine smo iz budžeta izdvojili tri puta više sredstava za energetski ugrožene kupce“, rekla je Đedović.

Suština promjena u EPS-u nije privatizacija

Na pitanje dokle se stiglo u transformaciji Elektroprivredi Srbije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, kazala je da su značajni koraci napravljeni u poslednjih osam meseci.

“Tu nema misterije niti skrivenih namera države, već jasna i odlučna namjera da unapredi poslovanje našeg najvećeg javnog preduzeća. To traži vreme, teško je preko noći nešto seći i menjati, ali mislim da smo za relativno kratko vreme napravili dobre pomake“, navela je ona.

Đedović je rekla da će forma akcionarskog društva EPS-u dati mnogo veće slobode kada je u pitanju tržišno efikasno poslovanje i da to ide u korist preduzeću.

Govoreći o protestima radnika rudarskog basena „Kolubara“ – „Jedinstvo Kolubara“, čiji su zahtjevi poništavanje promjene pravne forme EPS-i njena smjena, Đedović je rekla da bi se zabrinula „kada bi svi bili zadovoljni reformama“.

Istakla je i da vidjela protest radnika „Kolubare“ ispred svoje kancelarije i da su mu prisustvovala „precizno 23 čoveka, uključujući novinare“.

Đedović je naglasila da suština promena u Elektroprivredi Srbije nije privatizacija.

Rio Tinto

Komentarišući navode nekih nevladinih organizacija da je rudarska kompanija „Rio Tinto“ nastavila da radi na projektu „Jadar“, Đedović je podsjetila da je uredbom Vlade iz 2022. godine donijeta odluka o prestanku važenja Uredbe za realizaciju tog projekta i da je to činjenica.

Kazala je da su veliki projekti svuda u svetu izazivali otpore i proteste jer, „ljudi ne vole promene“.

Vlada treba da radi odgovorno, da uzme u obzir sve mane i koristi i da donosi najbolje moguće odluke“, rekla je Đedović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *