Evropska centralna banka ponovo povećala kamatne stope za 0,25 %

Evropska centralna banka /ECB/ povećala je troškove zaduživanja za 0,25 %, na najviši nivo u posljednje 22 godine, i ostavila otvorenom mogućnost za dodatna povećanja u borbi protiv inflacije koja je i dalje visoka, iako privreda evrozone slabi.

Banka je odlučila da podigne tri ključne kamatne stope ECB-a za 25 baznih poena. Shodno tome, kamatne stope na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na 4 %, 4,25% i 3,5% od 21. juna 2023. godine.


ECB je osmi put zaredom povećala ključnu kamatnu stopu – onu koju banke plaćaju da bi bezbjedno čuvale gotovinu u centralnoj banci, za 25 baznih poena, na nivo od 3,5 %.

“Ključne kamatne stope ECB biće dovedene na nivoe koji su dovoljno restriktivni da bi se postigao blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od 2 % i održaće se na tim nivoima onoliko dugo koliko je potrebno”, rekla je predsjednik ECB-a Kristin Lagard na konferenciji za novinare.

Centralna banka za 20 zemalja koje koriste evro takođe je saopštila da očekuje da će inflacija ostati iznad ciljanih 2 % 2025. godine i još jednom nagovijestila povećanje kamatne stope u narednim mjesecima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *