“Bolja energija” – javne tribine o energetskoj efikasnosti u Srbiji

Ministarka Dubravka Đedović Handanović je u Užicu učestvovala na prvoj, od deset planiranih tribina, u okviru saradnje Ministarstva rudarstva i energetike i projekta „Bolja energija“.

Na tribinana će se građani informiati o koristima od povećanja energetske efikasnosti, proceduri prijavljivanja za subvencije koje dodeljuje država, kao i o olakšicama za električnu energiju, gas i toplotnu energiju.

U narednih 45 dana predviđeno je da se tribine održe i u Pirotu, Valjevu, Beogradu, Kosjeriću, Smederevu, Nišu, Novom Pazaru, Kragujevcu i Zaječaru.

Ministarka je tom prilikom predočila da su prednosti sprovođenja mera energetske efikasnosti višestruke u pogledu smanjenih finansijskih troškova, smanjene potrošnje energije, dužeg životnog veka objekta, ugodnijeg i kvalitetnijeg stanovanja i zaštite životne sredine.

Prema njenim rečima, subvencije u poslednjem javnom pozivu idu do 50 odsto za jednu, odnosno do 65 odsto za paket mera, odnosno povećani su i iznosi subvencija u odnosu na prethodne javne pozive.

Ukoliko se opredele za zamenu prozora i vrata, kako je ukazala, građani mogu uštedeti oko 20 odsto energije potrebne za grejanje, a 30 odsto boljom izolacijom spoljnih zidova.

Postavljanjem solarnih panela možete zadovoljiti deo potreba za električnom energijom u domaćinstvu i tako smanjiti račune, dok se zamenom kotlova energetski efikasnim kotlom na biomasu štedi oko 30 odsto goriva potrebnog za grejanje, precizirala je ona.

Đedović Handanović je poručila da je najjeftinija energija ona koja se ne potroši, i da energetskom efikasnošću ne samo što bolje upravljamo kućnim budžetom, nego i čuvamo naše resurse, štitimo životnu sredinu i napredujemo ka većoj energetskoj nezavisnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *