Sredstva za energetsku sanaciju stanova i kuća u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji

Sredstva za energetsku sanaciju stanova i kuća odborena su u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji, a obezbijedili su ih ministarstvo energetike i lokalne zajednice

Mnistarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović ocenila je da veliki broj lokalnih samouprava, koje su se prijavile za novi program energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, pokazuje da je energetska efikasnost prepoznata kao prioritet, ne samo od strane Vlade Srbije, već i gradova, opština i samih građana.

Đedović je navela da će subvencije za povećanje energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stanovima biti dostupne građanima u 131 lokalnoj samoupravi, koliko ih se prijavilo na javni poziv Ministarstva u junu i dobilo sredstva za sprovođenje ovog programa.

Ukupna vrednost opredeljenih bespovratnih sredstava za građane iznosi 1,79 milijardi dinara

Ona je precizirala da ukupna vrednost opredeljenih bespovratnih sredstava za građane iznosi 1,79 milijardi dinara, od čega je 978,3 miliona dinara ili 55 odsto obezbedilo Ministarstvo, a 813,8 miliona dinara jedinice lokalne samouprave, odnosno 45 odsto.

Na prethodna tri javna poziva za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, subvencije je dobilo približno 20.000 građana, a za subvencije je izdvojeno oko 2,7 milijardi dinara. Naš plan je da još 50.000 domaćinstava dobije subvencije, jer smo obezbedili dvostruko više sredstava, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, uslovi javnog poziva za lokalne samouprave ove godine su formulisani tako da se olakša učešće najmanje razvijenih opština i onih sa visokim zagađenjem.

Ona je naglasila da podrška države i lokalnih samouprava daje mogućnost građanima da izdvoje manje novca za mere kao što su zamena stolarije u domaćinstvu, poboljšanje izolacije krova i zidova i ugradnja efikasnijih kotlova i solarnih panela.

Đedović je predočila da ovim merama građani smanjuju svoje troškove za energiju, ali i doprinose većoj energetskoj nezavisnosti i zdravijoj životnoj sredini za sve.

Sledeće sedmice biće potpisani ugovori između Ministarstva i lokalnih samouprava, a nakon toga sledi sprovođenje javnih poziva za privredne subjekte koji će izvoditi radove i očekuje se da već tokom leta budu raspisani prvi javni pozivi za građane.

Ovogodišnjim javnim pozivom predviđeni su povoljniji uslovi za opštine čiji je stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka, koje mogu da učestvuju sa 30 odsto sredstava u ukupnoj vrednosti podsticaja koje dodeljuju Ministarstvo i lokalne samouprave. Od 19 opština koje spadaju u grupu devastiranih, prijavilo se 15.

Povoljniji uslovi predviđeni su i za gradove i opštine sa visokom zagađenošću vazduha, koje učestvuju sa minimalno 40 odsto u ukupnoj vrednosti podsticaja.

Od ukupno 40 jedinica lokalnih samouprava koje spadaju u ovu grupu, na javni poziv prijavilo se 34. Ostali gradovi i opštine će, kao i do sada, zajedno pokrivati do 50 odsto troškova po domaćinstvu uz ravnopravno učešće, dok će 50 odsto troškova snositi sami građani.

Spisak svih lokalnih samouprava koje su dobile sredstva na javnom pozivu, zajedno sa ostalim informacijama o Javnom pozivu za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave, kao i gradske opštine, JP 2/23 može se pronaći na sajtu Ministarstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *