EK pokreće postupak protiv Hrvatske zbog zakonodavstva o otpadu

Evropska komisija odlučila je da pokrene postupak protiv Hrvatske zbog neispunjavanja Direktive EU o otpada.

Naime, Hrvatska nije obavijestila komisiju „o potpunom prenošenju svih relevantnih odredaba te direktive u nacionalno zakonodavstvo, niti je dostavila dovoljno jasne i precizne informacije o mjerama na osnovu kojih smatra da je ispunila različite obaveze iz navedene direktive“.

Komisija je zbog stoga odlučila da uputi Sudu Evropske unije predmet protiv Hrvatske. Budući da se predmet odnosi na nesaopštavanje mjera za prenošenje direktive, Komisija će od Suda Evropske unije zatražiti da Hrvatskoj odredi finanansijske sankcije.

Hrvatska je u junu 2021. godine obavijestila komisiju da će direktiva biti prenesena  Zakonom o upravljanju amabalažnim otpadom, ali potrebni podzakonski akti, za provođenje ovog zakona, nisu doneseni, niti je komisija o njima obavještena, navodi se u saopštenju.

Direktivom o ambalaži i ambalažnom otpadu Evropska unija nastoji da zaštititi okolinu i osigura funkcionisanje unutrašnjeg tržišta.

Direktivom se, između ostalog, utvrđuju ciljevi za recikliranje ambalaže, prema kojima će države članice EU morati do 2025. reciklirati 65 %, a do 2030. godine čak 70 % svog ambalažnog otpada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *