EU 4. oktobra glasa da li će definitivno uvesti carine na uvoz električnih automobila iz Kine

Države EU će u petak, 4. oktobra, glasati o tome da li će definitivno uvesti carine na uvoz električnih automobila proizvedenih u Kini.

Ipak, pregovori između Evrospke komsije i Kine za rješavanje trgovinskog spora se nastavljaju i nakon toga, rekao je izvor upoznat sa ovim procesom za Euractiv.

Glasanje 4. oktobra prvobitno je bilo zakazano za 25. septembar, ali je odgođeno kako bi se kineskim i EU zvaničnicima dalo vremena da pregovaraju o alternativnom rješenju za uvođenje carina.

Uz ovu pociju,  kineski proizvođači automobila, prije svega SAIC, Geely i BYD, morali bi nadoknaditi državne subvencije, koje Brisel smatra nepravednim, prodajom svojih električnih vozila po nižoj cijeni na evropskom tržištu.

Osoba koja je upoznata sa ovim pitanjem rekla je za Euractiv da prijedlog Komisije, poslat državama članicama kasno u petak (27. septembra), sadrži pravnu preambulu. Rečeno je da diplomatski kompromis još nije postignut, ali da će se pregovori nastaviti i nakon glasanja.

Izvor je dodao da su predložene tarife identične onima koje je Komisija objavila sredinom avgusta . To bi značilo da bi carine bile do 36,3 posto, uz porez od 10% koji se već primjenjuje na uvoz vozila proizvedenih u Kini.

15 od 27 zemalja članica EU, koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva EU, moraju glasati protiv tarifa kako bi se spriječilo njihovo uvođenje u periodu od pet godina.

Samo četiri države EU – Kipar, Malta, Mađarska i Slovačka – glasale su protiv predloženih carina na neobavezujućem glasanju u julu.

Međutim, Španija, koja je prvobitno glasala za carine, od tada je jasno stavila do znanja da se sada predomislila. Nekoliko drugih država članica takođe još nije odlučilo kako će glasati.

Tokom posjete Briselu prošle sedmice, švedski ministar trgovine Benjamin Dousa rekao je da Stokholm trenutno “radi” na konačnoj poziciji. Švedska, čiji je vodeći proizvođač automobila Volvo u vlasništvu Geelyja, bila je uzdržana u julu.

U susret boljim danima?

Istragu o električnim vozilima kineske proizvodnje najavila je predsjednica Komisije Ursula von der Lajen u svom govoru o stanju Unije u septembru prošle godine. Šef izvršne vlasti EU tada je izjavio da su cijene ovih vozila ” vještački održavane niskim, pomoću ogromnih javnih subvencija”.

Nakon razgovora o mogućem uvođenju carina na električna vozila proizvedena u Kini i uvezena u EU, Peking je odgovorio otvaranjem antisubvencijskih istraga o evropskom uvozu konjaka , svinjetine i mliječnih proizvoda .

Prošlog mjeseca, Kina je takođe podnijela službenu žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) zbog istrage Komisije o električnim vozilima, navodeći da “nema činjenične i pravne osnove i da “teško krši” pravila te organizacije.

Glasanje u petak uslijedilo je nakon prošlosedmične odluke EU da podnese službenu žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji zbog kineske antidampinške istrage o mliječnim proizvodima EU kao oblika odmazde za carine na električna vozila.

Brisel je signalizirao da je 30. oktobar “ apsolutni rok “ za definitivno uvođenje carina, osim ako se prije toga ne dogovori rješenje s Kinom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *