Pokrenuta istraga o subvencijama za električne automobile iz Kine

Evropska komisija danas je zvanično pokrenula istragu o subvencijama za električne automobile iz Kine, koji se uvoze u EU.

Saopšteno je da “ima dovoljno dokaza o nelegalnim kineskim subvencijama” za električne automobile i da je zvanično pokrenuta  istraga.

Istraga treba da utvrdi da li proizvođači u Kini imaju koristi od nezakonitog subvencionisanja i da li ovo subvencionisanje uzrokuje ili prijeti da izazove ekonomsku štetu za proizvođače električnih automobila u EU. 


Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izazvala je nezadovoljstvo u Kini kada je prošlog mjeseca objavila da će Brisel pokrenuti istragu o subvencijama.

Neki strahuju da bi akcija EU mogla da dovede do trgovinskog rata nakon što je Peking upozorio da će istraga nanijeti štetu trgovinskim odnosima između dvije strane.

“Komisija ima dovoljno dokaza koji pokazuju da postoje subvencije, kao i uzročne veze dovoljne za pokretanje istrage o subvencijama”, objavljeno je u “Službenom glasniku EU”.

Obavještenje sadrži detalje o tome da je Komisija pronašla dokaze o kreditima po povoljnim stopama, poreskim olakšicama, smanjenju i oslobođenju od poreza na dobit i komponentama koje su kupljene veoma jeftino.

Sektor električnih vozila ima ogroman potencijal za buduću konkurentnost Evrope i zeleno industrijsko vođstvo. Proizvođači automobila u EU i srodni sektori već ulažu i inoviraju kako bi u potpunosti razvili ovaj potencijal. Gdje god pronađemo dokaze da su njihovi napori ometeni tržišnim poremećajima i nelojalnom konkurencijom, djelovaćemo odlučno. I to ćemo učiniti uz puno poštovanje naših EU i međunarodnih obaveza – jer Evropa igra po pravilima, unutar svojih granica i globalno. Ova istraga protiv subvencija biće temeljita, poštena i zasnovana na činjenicama.

Ursula von der Lajen, predsjednica Evropske komisije

Istraga mora da bude završena u roku od 13 mjeseci, iako EU može da uvede privremene mjere protiv subvencija u periodu od devet meseci od danas.

Ukoliko EU zaključi da postoji nepoštena praksa, mogla bi da nametne carine kineskim proizvođačima automobila iznad standardne stope od 10 % koja važi u Uniji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *