EU uvela privremene carine na uvoz kineskih električnih automobila

Evropska komisija uvela je privremene carine na uvoz električnih vozila iz Kine, devet mjeseci nakon pokretanja istrage o subvencijama koje kineski proizvođači dobijaju u ovoj zemlji. 

Na osnovu istrage, Komisija je zaključila da lanac vrijednosti električnih vozila u Kini ima koristi od nepravednog subvencionisanja i time prijeti da nanese ekonomske štete proizvođačima ovih u EU .

Pojedinačne carine koje se primjenjuju na tri uzorkovana kineska proizvođača su:

  • BYD: 17,4%;
  • Geely: 19,9%;
  • ŠAIĆ: 37,6%.

Ostali proizvođači elektičnih vozila u Kini, koji su sarađivali u istrazi, ali nisu bili uzorkovani, podliježuj prosječnoj carini od 20,8% . Carina za ostale kompanije, koje nisu sarađivale iznosi 37,6% .

Ove privremene carine primjenjivaće se od 5. jula 2024. godine u trajanju od najviše četiri mjeseca. U tom vremenskom periodu mora se donijeti konačna odluka, putem glasanja država članica EU. Kada bude usvojena, ovom odlukom bi se dužnosti definisale na period od pet godina

U poređenju sa stopama objavljenim 12. juna 2024., privremene carine su malo prilagođene naniže na osnovu komentara o tačnosti obračuna koje su dostavile zainteresovane strane. Svi detaljni nalazi istrage su prikazani u Uredbi o implementaciji koja je objavljena u Službenom glasniku EU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *