Republika Srpska ne odustaje od projekta Istočna gasna interkonekcija

Republika Srpska ostaje privržena projektu Istočna gasna interkonekcija, koji bi realizovala sa ruskom kompanijom Gasprom, izjavio je premijer RS Radovan Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, koji boravi u radnoj posjeti Ruskoj Federaciji, razgovarao je u Moskvi sa potpredsjednikom Vlade Ruske Federacije Aleksandrom Novakom.

“Ovaj sastanak bio je prilika da razgovaramo o produženju postojećeg i potpisivanju višegodišnjeg ugovora o snabdijevanju ruskim gasom. Kad je riječ o gasu, ostajemo privrženi izgradnji Istočne gasne interkonekcije, koju bi radili zajedno sa ruskim „Gaspromom“, izjavio je Višković.

On je naglasio da će sa rukovodiocima kompanije „Zarubežnjefta“ nastaviti razgovore na ovu temu, dodajući da je za RS, veoma važna podrška Vlade Rusije i potpredsjednika Novaka tim projektima.

Tokom sastanka, premijer Višković zahvalio se Vladi Ruske Federacije i predsjedniku Vladimiru Putinu na tome što su, u vrijeme velikog rasta cijena gasa, omogućili da ovaj energent dobijamo po znatno nižim cijenama od onih koje su u to vrijeme vladale na tržištu, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Zbog neutralnog stava Republike Srpske BiH nije na listi neprijateljskih zemalja Rusije

Naglasio  je da Republika Srpska nikada neće dozvoliti da se BiH pridruži sankcijama prema Ruskoj Federaciji i da ni po koju cijenu ne bi dozvolili da se time naruši vijekovno prijateljstvo između dva naroda.

S druge strane, potpredsjednik Vlade Ruske Federacije Aleksandar Novak pozdravio je neutralni stav Republike Srpske, zahvaljujući kojem BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

“Zbog takvog, neutralnog stava Republike Srpske, BiH nije uvrštena na listu neprijateljskih zemalja. Cijenimo takav stav Republike Srpske, prepoznajući ga kao čin prijateljstva između naših naroda, a svjesni činjenice da Republika Srpska trpi pritiske zbog takvog stava”, kazao je potpredsjednik ruske vlade. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *