Topionica bakra u Boru ubuduće će koristiti gas umjesto goriva koja zagađuju 

Ministarka rudarstva i energetika Srbije, Dubravka Đedović prisustvovala je u Boru paljenju fleš-peći u rekonstruisanoj topionici kompanije Srbija Ziđin Koper.

Ovo je bio preduslov za puštanje u rad Topionce bakra, u kojoj će se, ubuduće, bakarni koncentrat topiti po ekološkim standardima.

Rekonstruisana topionica će umesto mazuta, uglja i drugih visokozagađujućih goriva koristiti čist prirodni gas, pa i koncentracija praškastih materija neće prelaziti pet miligrama po normalnom kubnom metru, što je u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije, rekao je generalni direktor Srbija Ziđin Koper Đen Siming.

„Takođe, otpadne industrijske vode biće prečišćavane i ponovo korišćene u proizvodnji, a ukupna emisija ugljenika biće smanjena na 0,62 tone ugljen-dioksida po toni proizvedenog katodnog bakra“, naveo je Đen Siming.

On je podsetio i da je kompanija 2021. samo u izgradnju sistema za prečišćavanje dimnih gasova investirala 30 miliona dolara. Postrojenje za odsumporavanje se, kako je istakao, odmah pokazalo  kao izuzetno efikasno, pa je već te godine emisija sumpor-dioksida smanjena za preko 90 procenata. 

U topionicu u Boru Ziđin Koper uložio 320 miliona dolara

Projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje TIR-a trajao je dve i po godine i u njega je, po riječima generalnog direktora Srbija Ziđin Koper, investirano 320 miliona dolara, od čega u sisteme za zaštitu životne sredine 100 miliona dolara. 

„Osim nadogradnje fleš-peći na originalni sistem, ostala postrojenja su novoizgrađena. Reč je o novoj metalurškoj tehnologiji i opremi koja je vodeća u ovoj industriji. Kada topionica počne da radi proizvodićemo 180 do 200 hiljada tona katodnog bakra visoke čistoće godišnje, oko tri tone zlata i 700 hiljada tona sumporne kiseline. Vrednost godišnje proizvodnje biće veća od dve milijarde američkih dolara, a Bor će postati zelena, niskougljenična i održiva baza obojenih metala u Srbiji, ali i u Evropi“, rekao je  Đen Siming.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo što prisustvuje početku stvaranja nove istorije Bora i zahvalila se građanima na strpljenju, svim radnicima Ziđin-a na predanosti, a kineskim partnerima na realizaciji ove važne investicije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *