Austrija uvodi jednodnevnu vinjetu – cijena 8,6 evra

Austrija će, od početka 2024. godine, uvesti novu, jednodnevnu vinjetu za svoje autoputeve, za lične automobile, po cijeni od 8,60 evra

Ovaj potez ima za cilj olakšanje putovanje brojnim jednodnevnim gostima iz susjednih zemalja kao što su Njemačka, Italija, Slovenija, Mađarska, Slovačka i Češka, koji često koriste svoja vozila za kratke posjete ovoj zemlji.

Do sada su gosti morali kupiti desetodnevnu vinjetu čak i za jednodnevni boravak, po cijeni od 9,90 evra.

Cijena godišnje vinjete za 2024. godinu ostaće nepromijenjena i iznosiće 96,40 eura. Dok će desetodnevna vinjeta poskupjeti na 11,50 evra, dvomjesečna vinjeta će doživjeti blagi pad cijene sa sadašnjih 29 evra na 28,90 evra.

Cijene putarine za teretna vozila će u 2024. godini porasti za oko 7,4 %, dok će cijena vinjeta za kamione i ostala teretna vozila ostati nepromijenjena u skladu sa stopom inflacije u Austriji.

Umjesto toga, trošak emisije CO2 vezan uz teretna vozila biće uračunat u cijenu putarina, u nastojanju da se zaštiti klima i okolina. Tek u 2025. godini, putarina za teretna vozila bit će ponovo usklađena s inflacijom.

Kada je riječ o motociklima, cijena godišnje vinjete za 2024. godinu biće 38,50 evra, što je 40 % cijene godišnje vinjete za osobne automobile.

Ovim novim sistemom putarine, Austrija nastoji olakšati pristup i tranzit kroz zemlju, čime se pozitivno odaziva na potrebe vozača iz susjednih zemalja, a ujedno se pridržava i ekoloških standarda postavljenih od strane Europske unije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *