Rock Tech Lithium dobio dozvolu za gradnju fabrike za preradu litijuma u Njemačkoj

Rock Tech Lithium objavio je da je dobio dozvolu za gradnju fabrike za preradu litijuma u mjestu Guben u Njemačkoj.

Kompanija planira da proizvodi 24.000 tona litijum hidrokisada godišnje, koji se koristi za baterije za električna vozila.

To će biti prva fabrika takve vrste u Evropi, a očekuje se da će početi sa radom 2025. godine. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 650 miliona evra.

„Ovo je uzbudljiv dan za Rock Tech. Ne samo da smo dobili dozvole za rad naše fabrike u Njemačkoj , već smo i prva kompanija u Evropi koja je dobila dozvolu za fabriku za preradu litijuma bez ikakvih žalbi na projekat. Ovo je dokaz odličnog rada našeg tima. Želio bih se zahvalim vlastima Brandenburga na njihovoj podršci i marljivosti. rekao je Dirk Harbecke, predsjednik i izvršni direktor Rock Tech-a.

Rock Tech planira da nabavlja sirovine iz svog rudnika spodumena, Georgia Lake, koji se nalazi u Kanadi i drugih rudnika odgovorne proizvodnje. Spodumen je mineral iz kojeg se dobija litijum.

Početak radova očekuju se u narednim sedmicama. Fabrika za preradu litijuma nalazi se oko 60 km od Tesline fabrike u Grünheideu.

Dionice kompanije Rock Tech Lithium porasle su za 16,5%, a tržišna vrijednost kompanije sa sjedištem u Vankuveru dostigla je 186,6 miliona dolara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *