Srbija: prihod od aukcije za vetroelektrane između 240 i 260 miliona evra

Srbija će tokom 15 godina važenja ugovora pobednika aukcije za vetroelektrane ostvariti prihod između 240 i 600 miliona evra, samo na osnovu razlike između ostvarene i tržišne cene električne energije.

Prosečna cena ostvarena na aukciji za vetar iznosi približno 68 evra po megavat-času, dok je trenutna tržišna cena električne energije oko 110 evra po megavat-času, saopšteno je iz Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije.

S obzirom na to da pobednici na aukciji plaćaju državi razliku između tržišne i ponuđene cene, prema svim kredibilnim dugoročnim projekcijama cena električne energije, Srbija će samo po tom osnovu prihodovati između 240 i čak 600 miliona evra u narednih 15 godina. Prema trenutnim projekcijama, 2026. godine to će iznositi oko 60 miliona evra.

Pobednici na aukciji obavezuju se da ulože više od milijardu evra u različite delove Srbije u naredne dve do tri godine, što je izuzetno važno za građevinsku industriju i razvoj opština u kojima će se projekti realizovati, odnosno za celokupnu srpsku ekonomiju.

Najveće aukcije u regionu do sada

Aukcije Ministarstva rudarstva i eneretike su najveće aukcije sprovedene u ovom regionu ikada. Rađene su po modelu koji je primenjen u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, gde je najviše zelenih kapaciteta izgrađeno u poslednjih 10 godina. Zemlje u regionu, poput Hrvatske, takođe, pokušavaju da sprovedu u delo ono što je Srbija učinila, ali im realizacija do sada nije uspela.

Pobednici na aukciji kompanije iz Srbije i inostranstva

Pobednici na aukcijama su kompanije iz Izraela, Kine, SAD, UAE, Finske, od kojih su neke kotirane na svetskim berzama, ali i Srbije. Proces je bio efikasan uz tehničku podršku EBRD-a, transparentan i digitalizovan tako da je bilo nemoguće na bilo koji način uticati na izbor pobednika, jer softver sam rangira najbolje ponude, odnosno najpovoljnije ponuđače.

Priznati svetski i evropski stručni časopisi pohvalili su Republiku Srbiju za uspešno sprovedene prve aukcije, kojima će zeleni kapaciteti naše zemlje biti praktično duplirani.

Ovo su prve aukcije u okviru Trogodišnjeg plana sistema podsticaja, koji je usvojila Vlada Srbije, a koji predviđa dodelu tržišnih premija za 1.300 megavati za proizvođače iz obnovljivih izvora energije u naredne tri godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *