„Zaključana cijena“: niže cijene artikala u FBiH od 1. januara 2024.

U FBiH podržano je pokretanje akcije „Zaključana cijena“, u sklopu jačanja društvene odgovornosti, koja bi preliminarno obuhvatila grupu od 34 artikla.

Ministar trgovine FBiH, Amir Hasičević održao je sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH, Uprave za inspekcijske poslove FBiH, Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i Udruženja za zaštitu potrošača.

Imenovani su članovi radne grupe iz Federalnog ministarstva trgovine i Udruženja poslodavaca za akciju “Zaključana cijena”, za 34 i više proizvoda i dogovoreno da u radnu grupu uđu i predstavnici sindikata i potrošača.

Ministar Hasečić je naglasio da će biti definisana krajnja cijena tih artikala, koja će biti manja od trenutne, što će biti i označeno na policama od 1. januara 2024.

Manje marže za 15 proizvoda do 31. decembra 2023.

Ministar Hasičević je naglasio da su usaglašeni i stavovi o odluci o ograničenju marži za 15 proizvoda koja je stupila na snagu 12. oktobra i važi do 31. decembra ove godine.

“To ne znači da neće doći do poskupljenja tih proizvoda, već da ćemo ga strogo kontrolisati kako bi spriječili “divljanje cijena” – pojasnio je Hasičević.

Glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić podsjetio je da je odluka u vezi ograničavanja marži stupila na snagu 12. oktobra. On je kazao i da je bilo određenih nedoumica oko načina kontrole primjene odluke, o čemu je inspektor i izvijestio učesnike današnjeg sastanka, kao i o tome da su te nedoumice otklonjene.

„Prema informacijama koje imam trenutno sa terena, odluka se dosta poštuje, nema puno prekršaja i cijene proizvoda koje su obuhvaćene odlukom idu dole. Znači, možete provjeriti da su trgovci vršili korekcije i da su snižene cijene artikala. Mislim prije svega na cijene mlijeka, ulja, brašna, riže, cijene deterdženata za suđenje. Našim analizama prije samog donošenja ovih marži, utvrđene su puno veće marže nego što su sada propisane ovom odlukom“, dodao je Ramić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *