“Zaključana cijena”: grupa od 34 artikla sa sniženom cijenom u FBiH

U sklopu jačanja društvene odgovornosti razmatrano je pokretanje akcije radnog naziva “Zaključana cijena” i preliminarno dogovorena grupa od 34 artikla u FBiH, za koje bi se dogovorila snižena cijena.

Ovo je saopšteno nakon sastanka ministra trgovine Federacije BiH, Amira Hasičevića sa kantonalnim ministrima, u čijoj nadležnosti je oblast trgovine.

Ministar Hasičević je nakon sastanka izjavio da bi, prema razgovorima sa terena, obuhvat artikala mogao biti i veći. 

“Tu moramo uključiti trgovce sa aspekta jačanja njihove društvene odgovornosti, odnosno da se oni na jednoj dobrovoljnoj osnovi uključe u akciju i drago mi je da su pristali. Tu nam treba podrška i resornih ministara i danas smo imali konstruktivnu raspravu”, istakao je ministar Hasičević.   

Maksimalna marža proširena sa 9 na 15 artikala

Sastanak sa kantonalnom ministrima, kako je dodao, nastavka je nastojanja da se zajedničkim snagama pronađu najbolja rješenja koja će zaustaviti rast cijena osnovnih životnih namirnica, sa posebnom pažnjom prema socijalno osjetljivim kategorijama. U tom smislu je i ranija odluka kojom je spisak od devet artikala za koje je predhodnom odlukom utvrđena maksimalna marža, proširena na 15 artikala.

Ministar privrede, rada i prostornog uređenja Posavskog kantona Dragutin Živković je ocijenio da je dobro što je korigovana ranija odluka od 31. augusta koja je izazvala niz reakcija, te definirani potrošački artikli sa maksimalnim maržama u pogledu veleprodaje i maloprodaje.

„Današnji sastanak je upravo u tom kontekstu da dođemo do rješenja i uzmemo u obzir, sa stajališta i Posavskog kantona i Ministarstva koje predstavljam i Vlade, male i velike trgovce i svakako uvažiti mjeru i inicijativu Vlade FBiH da zaštiti posebno socijalne kategorije, kao i one sa najmanjim prihodima“, dodao je Živković.  

 Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić je rekao da naši mali trgovci nisu bili spremni da iznesu sva ta ograničenja koja su bila navedena.

„Ljudi nisu znali na koji način provesti prvu odluku i imali smo brojna pitanja. Moramo voditi računa o privrednim subjektima, ali i socijalno ugroženim kategorijama građana“,  poručio je Šibonjić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *