Reforma tržišta električne energije – EU postigla dogovor

Reforma tržišta električne energije dobila je zeleno svjetlo država članica Evropske unije.

Reforma tržišta električne energije treba da smanji zavisnost cijena električne energije od nestabilnih cijena fosilnih goriva, zaštiti potrošače od skokova cijena i ubrza uvođenje energije iz obnovljivih izvora.

Privremeni politički dogovor, koji predstavlja zajednički stav svih članica, postigli su ministri energetike država članica EU-a na sastanku u Luksemburgu. Postizanju dogovora dosad je na putu stajalo neslaganje između Njemačke i Francuske oko subvencionisanja nuklearne energije.

Dogovor će biti podloga na osnovu koje će rotirajuće predsjedništvo Savjeta EU nastojati postići dogovor o konačnom tekstu zakona sa Evropskim parlamentom.

“Postigli smo dogovor koji bi bio nezamisliv samo koju godinu ranije. Zahvaljujući ovome dogovoru potročai u EU imat će koristi od stabilnijih cijena energije, koje će biti manje ovisne o cijenama fosilnih goriva i bit će zaštićeniji u budućim krizama”, izjavila je Teresa Ribera Rodríguez, španska ministarka za ekološku tranziciju i demografske izazove.

Reforma tržišta električne energije je odgovor EU na drastičnu nestabilnost cijena na tržištima električne energije.

Pregovori među državama članicama uglavnom su zastajali na pitanju  mogu li investicije u postojeće nuklearne elektrane dobivati državne subvencije. Na tome je najviše insistirala Francuska, koja većinu svojih potreba za električnom energijom podmiruje iz nuklearnih elektrana, koje su već stare izahtijevaju obnovu i modernizaciju. Tome se najviše protivila Njemačka, koja je odustala od nuklearne energije i čije je ekonomija godinama koristila jeftinu rusku energiju.

Prema tekstu koji su sada dogovorile države EU-a, samo novi energetski projekti, klimatski neutralni, poput vjetroelektrana, sunčevih i nuklearnih elektrana mogu dobijati državne subvencije za koje će se sredstva dobijati kroz dvosmjerne ugovore za kompenzaciju razlike cijena. Prema tim ugovorima, proizvođači na duži rok prodaju struju po fiksnoj cijeni, bez obrira na kratkoročna kretanja na tržištu.

Kroz ugovore za kompenzaciju razlike cijena, država će garantovati potrošačima niže cijene u periodima kada su cijene struje visoke. Proizvođači električne energije u tim periodima višak zarade vraćaju državi, koja tim sredstvima osigurava niže cijene. S druge strane, u razdobljima niskih cijena država nadoknađuje proizvođačima gubitke i tako pruža sigurnost za investicije u energetske projekte.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *