Izgradnja HE Bistrica ključna za bržu tranziciju Srbije ka čistim izvorima energije

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa misijom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) o saradnji na novim projektima u oblasti energetike, pre svega o izgradnji reverzibilne hidroelektrane HE Bistrica.

Poseta ove misije, koju je predvodila direktorka JICA za Evropu Eri Nakamura, rezultat je intenziviranja rada JICA na sagledavanju projekta HE Bistrica, koje je usledilo nakon uspešne posete resorne ministarke Japanu i razgovora sa rukovodstvom JICA o saradnji na ovom projektu.

Đedović Handanović je rekla da je Vlada Srbije prepoznala izgradnju RHE „Bistrica“ kao jedan od prioriteta u čitavom energetskom sektoru, koji je ključan za ostvarivanje strateških ciljeva koji se tiču tranzicije ka čistim izvorima energije.

Izgradnja reverzibilne hidroelektrane ključna je za povećanje naših kapaciteta za skladištenje energije, čime se omogućava lakša integracija velikih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije i očuvanje stabilnosti snabdevanja, objasnila je ministarka.

Ona je dodala da će do kraja godine biti završena Studija opravdanosti za RHE „Bistrica“, kojom će se utvrditi troškovi projekta.

Prema njenim rečima, to će omogućiti dalje korake u realizaciji projekta, a cilj nam je da budemo što efikasniji, kako u pripremi tehničke dokumentacije, tako i u obezbeđivanju finansiranja.

Đedović Handanović je napomenula i da je započet rad na izradi Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, koja predstavlja važan aspekt za dalji razvoj projekta.

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TE „Nikola Tesla A“ u završnoj fazi

Na sastanku sa misijom JICA, koja ove nedelje boravi u Beogradu, bilo je reči i izgradnji postrojenja za odsumporavanje u TE „Nikola Tesla A“ na kojem su radovi nastavljeni, pošto je u septembru uspešno postignut dogovor o završetku projekta.

Radovi su sada u završnoj fazi, a u pitanju je projekat koji će značajno doprineti smanjenju emisija sumpor-dioksida i praškastih materija u jednoj od najvećih termoelektrana u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *