HE Buk Bijela – predmet razgovora radne grupe BiH i Crne Gore

BiH i Crna Gora uspostavile radnu grupu za “rješavanje izazova vezanih za HE Buk Bijela, koja se nalazi na granici između dvije zemlje.”

Radna grupa se sastoji od predstavnika nadležnih organa obje ugovorne strane i ima za cilj rješavanje izazova vezanih za hidroenergetski projekat Buk Bijela, koji se nalazi na granici između dvije zemlje, saopšteno je iz Sekretarijata Energetske zajednice, ali se ne navodi ko su “nadležni organi”.

Početni sastanak održan je u Sekretarijatu Energetske zajednice. Delegati iz BiH i Crne Gore su intenzivno razgovarali o projektima HE Buk Bijela. 

Radna grupa je uz pomoć Sekretarijata formulisala sveobuhvatnu Mapu puta sa određenim vremenskim rokovima, koja predviđa strukturirani pristup rješavanju otvorenih pitanja, navodi se u saopštenju.

HE Buk Bijela je jedna od planiranih hidroelektrana u sistemu hidroelektrana na  gornjoj  Drini u Republici Srpskoj

Radna grupa za prekogranični dijalog identifikovala je niz zadataka koji uključuju aktivno traženje povratnih informacija i konsultacije sa zainteresovanom javnošću. Ovaj inkluzivni pristup osigurava da se perspektive i zabrinutosti javnosti na odgovarajući način uzmu u obzir u radu grupe.

Naredni sastanka radne grupe u septembru

Kako bi zadržala zamah i posvećenost rješavanju identificiranih pitanja, grupa je zakazala svoj sljedeći sastanak za septembar. Ovaj stalni angažman pokazuje odlučnost i BiH i Crne Gore da se redovno sastaju i da stabilno napreduju ka pronalaženju rješenja od obostrane koristi.

Sekretarijat Energetske zajednice pohvaljuje napore radne grupe i izražava uvjerenje da će uspostavljeni prekogranični dijalog dati pozitivne rezultate za energetske sektore BiH i Crne Gore, podstičući regionalnu saradnju i održivi razvoj.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je Republika Srpska do sada investirala oko 64 miliona KM u projekat HE Buk Bijela.

HE Buk Bijela, zajedno sa hidroelektranama Foča i Paunci je dio zajedničkog projekta “HES Gornja Drina”, Republike Srpske i Srbije, radi izgradnje hidroelektrana „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“ na gornjem toku rijeke Drine u Republici Srpskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *