Savjet Evropske unije popušta ekološke standarde nakon protesta poljoprivrednika

Savjet Evropske unije odobrio je ciljanu reviziju pojedinih osnovnih akata Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koji se odnose i na pojedine ekološke standarde.

Ažurirana pravila znače pojednostavljenje, smanjuju administrativno opterećenje i pružaju veću fleksibilnost u ispunjavanju određenih ekoloških uslova.

Revizija je “odgovor na zabrinutost koju su poljoprivrednici izrazili poslednjih mjeseci” i ona uzima u obzir uticaj geopolitičkog razvoja i ekstremnih vremenskih prilika.

“Ciljana revizija zajedničke poljoprivredne politike je konkretan rezultat naših napora da smanjimo birokratiju i osiguramo pojednostavljenje za poljoprivrednike. Usvajanje dolazi samo dva meseca nakon što je predlog iznela Komisija. Ovo jasno pokazuje da ispunjavamo obećanja koja smo dali evropskim poljoprivrednicima”, navodi se u saopštenju EU.

Poljoprivrednici će moći i retroaktivno primijeniti neka od novih pravila vezanih za ekološke uslove u tekućoj godini.

Dok udruženje evropskih poljoprivrednika pozdravljaju brzo usvajanje izmjena, ekološke organizacije optužuju institucije EU da zanemaruju demokratske principe u žurbi da odobre paket. 

pismu objavljenom u ponedjeljak 13. maja, 140 nevladinih organizacija osudilo je ono što su nazvali “oportunističkim” povlačenjem zelenih politika EU, kako bi se dobila politička podrška uoči predstojećih izbora za Evropski parlament u junu. 

“Evropska komisija želi da ukine osnovne ekološke standarde za farme kako bi se smirili industrijski lobisti, a ministri poljoprivrede prijete novim pravilima EU za borbu protiv globalnog krčenja šuma”, navodi se u pismu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *