Za poboljšanje kvaliteta vazduha u FBiH 46 miliona evra

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić i šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristofer Šeldon ugovor koji se odnosi na poboljšanje kvaliteta vazduha u FBiH vrijednosti 46,1 milion evra.

Radi se o kreditu koji je podrška gradovima koji prednjače po zagađenju u regionu – Sarajevo, Tuzla, Zenica i Mostar, te dodao da je cilj da se poboljša kvalitet življenja u ovom gradovima, kao i da stepen zagađenja bude niži.

Amidžić je pojasnio da je kredit usmjeren na supstituciju pojedinih izvora energije, rast energetske efikasnosti, te dodao da je rok njegove otplate 31 godinu i šest mjeseci i grejs period od osam godina.

On je zahvalio Šeldonu što se u BiH rade dobri projekti, u interesu ljudi koji žive u Republici Srpskoj i FBiH.

Šeldon je rekao da cilj kredita koji se odnosi na poboljšanje kvaliteta vazduha u FBiH, ne samo da se prati i mjeri iznos zagađenja, već da se uvedu efikasne mjere kojima će se smanjiti nivo zagađenja, posebno kad je riječ o zagađenju iz domaćinstva i iz transportnog sektora.

“Kvalitet vazduha je bitno pitanje u globalnom aspektu, međutim svi mi koji živimo ovdje znamo koliko je to akutan problem u ovoj zemlji. Namjera je da se u Sarajevskom kantonu promijene sistemi grijanja u 25.000 domaćinstava”, pojasnio je on.

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *