Stelantis i CATL planiraju izgradnju fabrike baterija za EV u Evropi

Stelantis i CATL planiraju izgradnju fabrike za proizvodnju baterija za električne automobile u Evropi.  

Dvije kompanije potpisale su neobavezujući Memorandum o razumijevanju, u kojem su navedene mape puta, ali ne otkrivaju lokaciju buduće fabrike.

Automobilski gigant Stelantis i kineski proizvođač baterija CATL razmatraju i mogućnost osnivanja zajedničkog preduzeća sa jednakim učešćem u kapitalu.

“Ovaj Memorandum o razumijevanju je još jedan dio naše dugoročne strategije za zaštitu slobode mobilnosti za srednju klasu u Evropi”, rekao je izvršni direktor Stelantisa Karlos Tavares. 

“CATL je industrijski lider u ovom sektoru, a zajedno s našim kultnim markama vozila, mi ćemo kupcima omogućiti inovativnu i pristupačnu tehnologiju baterija i pomoći sebi da ostvarimo našu ambiciju bez emisije karbon-dioksida do 2038. godine, rekao je Tavares.

Krajem oktobra, Stelantis je saopštio da će uložiti 1,5 milijardi evra u kupovinu 20% udjela u kineskom proizvođaču automobila Leapmotor.

Kao dio strateškog plana Dare Forward 2030 , Stelantis je najavio planove za postizanje 100% prodaje električnih vozila u segmetu putničkih automobila (BEV) u Evropi i 50% prodajnog miksa električnih putničkih automobila i lakih kamiona u Sjedinjenim Američkim Državama do 2030. godine.

Stellantis je na putu da do 2038. postane korporacija sa nultom emisijom karbona., navode u ovoj komapaniji.

Stručnjaci predviđaju da će električna vozila činiti 18% ukupnog atržišta do 2025. godine, sa globalnom proizvodnjom električnih vozila sa 17,3 miliona jedinica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *