Bosna i Hercegovina najzagađenija zemlja u Evropi

Bosna i Hercegovina je najzagađenija zemlja u Evropi, navodi se u godišnjem Izvještaju o kvalitetu vazduha u svijetu, Air Quality Life Index (AQLI).

Ako bi se zagađenje u BiH smanjilo, u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstevne organizacije (SZO), prosječan stanovnik BiH bi dobio 1,8 godina duži životni vijek.

“Tuzla i Zeničko-dobojska regija i okolna područja, suočavaju se sa naročito visokim nivom zagađenja finim česticama. Ako bi se stanje zagađenja poboljšalo, kako bi zadovoljile smjernice SZO, stanovnici Tuzle, najzagađenije oblasti u zemlji, dodali bi još 2,5 godine svom životu”, navodi se u Izvještaju.

I dalje postoji oštar kontrast u trenutnom nivou zagađenja i zdravstvenim rizicima između istočnih i zapadnih dijelova Evrope. Istočni dio Evrope bi mogao da dobije 6,3 mjeseca duži životni vijek od očekivanog, u poređenju sa zapadnim dijelom, ako bi oba regiona ispunila smjernice SZO. Ako se pogleda Zapana Evropa, veće zagađenje ostaje pristutno u Italiji, tačnije u Milanu, koji je najzagađeniji grad u zapadnoj Evropi.

Bangladeš, Indija, Nepal i Pakistan – najzagađeniji u svijetu

Ako se posmatra cijeli svijet, Bangladeš, Indija, Nepal i Pakistan redom su četiri najzagađenije zemlje, u smislu godišnjih prosjeka finih čestica u odnosu na broj stanovnika, koje detektiraju sateliti i definiraju kao čestice promjera 2,5 mikrona ili manje (PM2. 5).

Gledajući globalo, kada bi svijet trajno smanjio zagađivače u skladu s ograničenjima njihovih nivoa u vazduhu, koje je utvrdila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prosječna osoba bi dodala 2,3 godine na svoj očekivani životni vijek.

Zagađenje vazduha opasnije je za zdravlje prosječne osobe na Zemlji od pušenja ili alkohola, a situacija se pogoršava u Južnoj Aziji, dok se stanje u Kini ubrzano poboljšava, pokazalo je istraživanje.

Godišnji izvještaj pokazao je da zagađenje vazduha finim česticama poput onih iz automobila i industrije, šumskih požara i još mnogo toga ostaje “najveća vanjska prijetnja javnom zdravlju”.

Fine čestice povezane su s bolestima pluća, srca, moždanim udarima i rakom

Za poređenje, duvan skraćuje očekivani životni vijek u svijetu za 2,2 godine, dok je pothranjenost djeteta i majke odgovorna za smanjenje životnog vijeka od 1,6 godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *