Vrednost građevinskih radova u Srbiji veća za 22% u prvom kvartalu 2024.

Vrednost građevinskih radova u Srbiji u prvom kvartalu 2024. godine porasla za 22 odsto u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama zabeležen rast od 18,3 odsto, u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Ovo je izjavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, dodajući da je vrednost radova na zgradama porasla je za 8,4 odsto, a na ostalim građevinama za čak 23,3 odsto, precizirao je ministar.

“Ako pogledamo po regionima, najveći porast vrednosti građevinskih radova imamo na teritoriji južne i istočne Srbije – 25,5 odsto. U regionu Vojvodine zabeležen je porast od 22,9 odsto, u regionu Beograda 17 procenata, a u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 11,3 odsto”, rekao je Vesić.

On je naveo da su ovako dobre rezultate omogućile, pre svega, prošlogodišnje izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kojima je ukinuta konverzija zemljišta uz naplatu.

“Zahvaljujući ukidanju konverzije uz naplatu, već se realizuju investicije vredne više od 90 miliona evra. Na taj način smo oslobodili skoro 5.000 lokacija na kojima se sada gradi ili su u toku pripreme za početak radova, što znači da se itekako intenzivira gradnja u Srbiji”, istakao je Vesić.

Pored toga, naveo je da su izmenama zakona uvedene brže i transparentnije procedure, pa sada investitori mogu brže i jednostavnije da dobiju građevinsku dozvolu.

U pripremi novi Zakon o planiranju i izgradnji

ukazao je da će morati da se menja Zakon o komunalnim delatnostima koji će dovesti do većeg investiranja privatnog kapitala u ovu oblast, a za sledeću godinu, kaže, u pripremi je i novi Zakon o planiranju i izgradnji, kojim će se dodatno prebaciti javna ovlašćenja na privatne kompanija, čime će se dodatno ubrzati proces izdavanja građevinskih dozvola.

Izvor: agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *