SAD uvode četiri puta više carine na uvoz električnih vozila iz Kine

SAD bi sljedeće sedmice trebale da objave nove carine na proizvode čiste energije iz Kine, uključujući povećanje na uvoz električnih vozila.

Carine na uvoz kineskih električnih vozila trebale bi se učetvorostručiti, objavio je Wall Street Journal . Očekuje se da će američki trgovinski zvaničnici carinsku stopu na električna vozila povećati sa 25 % na 100 %, navodi se u izvještaju.

Očekuje se da će američki predsjednik Bajeden ciljati električna vozila, ali i poluprovodnike, baterije i solarne ćelije, kritične minerale, ali i odbiti sveobuhvatna povećanja koja traži bivši predsjednik Tramp.

Kineski proizvođač električnih vozila BYD nedavno je pretekao Teslu kao svjetski proizvođač broj jedan, dok je Kina već pretekla SAD po globalnoj prodaji električnih vozila.

SAD imaju dvije osnovne brige. Jedna je tvrdnja da vlasti u Pekingu tajno subvencionišu kineska električna vozila, s ciljem eliminacije konkurencije.

Lideri SAD i Evropske unije već su saopštili su da sumnjanju da je ova strategija podstakla poplavu jeftinog izvoza kineskih automobila. EU je, takođe, u oktobru 2023. godine pokrenula istragu o subvencijama za kineska električna vozila što bi mogla dovesti do dodatnih carina i na uvoz u Evropsku uniju.

Druga tvrdnja je da kineski električni automobili imaju kamere i druge uređaje za prikupljanje podataka, koji će omogućiti špijunažu. SAD tvrde da će se informacije o kritičnoj infrastrukturi i vojnom rasporedu prenositi u realnom vremenu kineskim proizvođačima električnih vozila iz automobila koji se kreću američkim ulicajima.

Kina će se zaštititi

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su carine koje je uvela prethodna američka administracija “ozbiljno poremetile” ekonomsku i trgovinsku razmjenu između dvije zemlje.

Pozvali su Wašington da ukine ograničenja, uz napomenu da će Kina produzeti korake da odbrani svoja prava i interese.

“Umjesto da ispravljaju svoje pogrešne prakse, Sjedinjene Države su nastavile da politizuju ekonomska i trgovinska pitanja”, rekao je Lin Jian, portparol ministarstva, dodajući da će novo povećanje carina dodatno pogoršati situaciju.

S druge strane, američki predsjednik Bajden kaže da se SAD suprotstavljaju kineskoj “nepoštenoj ekonomskoj praksi i prevelikom industrijskom kapacitetu.

“Ne tražim borbu sa Kinom. Tražim konkurenciju, ali fer konkurenciju.”

Prethodni predsjednik i aktuelni predsjednikčki kandidat Tramp, obećava 60 % ili više carina na svu kinesku robu. Smatra da će se američka automobilska industrija suočiti sa “masakrom” ako on izgubi na izborima za predsjednika u SAD-u novembru i obećava da će uvesti stroge carine na vozila kineske proizvodnje koja se uvoze u SAD.

U međuvremenu, izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je da, ako ne budu uspostavljene trgovinske barijere, kineski proizvođači električnih vozila će “prilično sigurno uništiti većinu drugih automobilskih kompanija na svijetu”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *