Volvo prebacuje proizvodnju električnih automobila iz Kine u Evropu ?

Volvo je počeo da prebacuje proizvodnju električnih vozila iz Kine u Belgiju, u očekivanju da će Evropska unija uvesti dodatne carine na uvoz električnih automobila iz Kine.

Smatra se da je kompanija sa sjedištem u Švedskoj među najizloženijim zapadnim proizvođačima automobila u slučaju da EU uvede carine na uvoz jeftinih kineskih automobila.

The Times prenosi da Volvo, koji je i sam u vlasništvu kineskog proizvođača automobila Geely, razmatra planove za zaustavljanje prodaje električnih vozila kineske proizvodnje u Evropi, ako se uvedu carine. Istovremeno, očekuje se da bi to moglo da bude izbjegnuto, eventaulnim prebacivanjem proizvodnje Volvovih modela EX30 i EX90 iz Kine u Belgiju. Proizvodnja određenih Volvo modela namijenjenih za Veliku Britaniju takođe bi mogla biti premještena u Belgiju.

Volvo je insistirao da je “preuranjeno” donositi zaključke o istrazi Evropske komisije i svim potencijalnim mjerama koje bi Volvo mogao da preduzme, ako se uvedu trgovinske barijere. “Pratimo istragu EK i ne možemo dalje komentarisati dok se ne donese odluka komisije”, rekao je portparol.

Evropska komisija pokrenula je konsultacije u vezi sa uvođenjem carina na uvoz kineskih električnih vozila, zbog sumnje da proizvođači u Kini potkopavaju zapadne rivale, zahvaljujući podršci ogromnih državnih subvencija. Odluka Evropske komisije očekuje se uskoro.

Trenutne carine na uvoz elektirčnih vozila iz Kine u EU su 10%. Stručnjaci kažu da bi se to moglo povećati na 25% do 30 %. SAD su nedavno objavile planove da povećaju svoje carine na uvoz električnih vozila iz Kine, sa 25 posto na 100 posto.

Ovakavi stavovi zabrinjavaju zapadne proizvođače automobila, jer su oni najveći uvoznici iz Kine u koji imaju velike fabrike. Tesla je najveći uvoznik u EU iz Kine, ali je američka kompanija najavila da će ove godine prekinuti s takvim akcijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *