Gasna interkonekcija Srbija–Bugarska biće završena u oktobru ove godine

Gasna interkonekcija Srbija–Bugarska trebalo bi da bude završena tokom oktobra 2023. godine, izjavila je ministarka energetike i rudarstva Srbije Dubravka Đedović.

Ona je, prilikom obilaska radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, ocijenila da je riječ o strateški važnom projektu u gasnom sektoru, ali i u energetici Srbije uopšte, jer će obezbjediti dodatni pravac i veću sigurnost u snabdevanju ovim energentom.

Đedović je, nakon obilaska gradilišta gasovoda u mjestu Trupale kod Niša, istakla da očekuje maksimalno zalaganje svih učesnika u projektu kako bi gasna interkonekcija, kojom će se Srbija povezati sa novim snabdjevačima i izvorima gasa koji dolaze prije svega iz Azerbejdžana, bila završena u roku, odnosno tokom oktobra tekuće godine.

Iz Azerbejdžana u Srbiji stizaće između 300 i 500 miliona m3 gasa

Ministarka je navela da su sa predstavnicima Azerbejdžana vođeni razgovori o količinama gasa koje možemo da dobijamo iz ove zemlje za potrebe predstojeće grejne sezone, što je između 300 i 500 miliona kubnih metara, a možda i više.

Na putu da postane kritična tačka je isporuka elektroopreme koja je poručena i plaćena, pri čemu nam je jako važno da se sve cijevi zavare, spoje i polože da bismo završili linijski dio gasovoda, istakla je ona.

Za to nam je potreban veći broj ekipa na terenu i o tome smo danas pričali sa izvođačima radova, kako bismo poboljšali kapacitete, naglasila je ministarka.

Ona je rekla da su radovi na teritoriji Srbije usklađeni sa radovima na teritoriji Bugarske i da će se, preko gasovoda koji je već izgrađen između Bugarske i Grčke, Srbija povezati sa izvorima gasa koji dolaze do Grčke, pre svega iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona i LNG terminala.

Prema njenim rečima, u budućnosti će ovaj pravac biti još značajniji, zbog diverzifikacije izvora snabdevanja gasom u čitavoj Evropi i mogućnosti da se gas kupuje od različitih snabdevača.

Ministarka je ukazala na to da Srbija ovim gasovodom dobija veću energetsku sigurnost, a imaće i ulogu tranzitne zemlje za region, kao i u slučaju gasovoda Balkanski tok.

Izvođači radova saopštili su do je sada isporučeno 100 % cijevi koje su potrebne za izgradnju gasovoda, položeno 70 % cijevi i izgrađeno 45 % nadzemnih objekata, a da je preostao veći deo radova na elektroinstalacijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *