Visoke cijene energije ozbiljno ugrožavaju konkurentnost evropskih kompanija

Visoke cijene energije ozbiljno ugrožavaju konkurentnost evropskih kompanija na međunarodnim tržištima i industrijskoj proizvodnji, upozorilo je udruženje BusinessEurope i zatražilo proširenje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

EU je zacrtao klimatsku neutralnost do sredine vijeka, a taj cilj zahtijeva “dubinsku” elektrifikaciju ekonomije, konstatuje se u studiji “Energetska i klimatska tranzicija: kako ojačati konkurentnost EU”, koju je sastavila u saradnji sa kompanijiom za ekonomsko savjetovanje Compass Lexecon.

Struja će biti glavni nosilac energije i u scenarijumu kontrolisane tranzicije i u onom koji predviđa neuspjeh tog procesa, napominju autori studije.

Energetski miks u budućnosti trebao bi se, po njima, u većoj mjeri oslanjati na vodonik, biomasu i biometan. Bude li Evropa kasnila s razvojem domaćih kapaciteta, moraće se u većoj mjeri oslanjati na uvoz, što uključuje rizike u snabdjevanju.   

Treba mobilisati više privatnih ulaganja i ubrzati i pojednostaviti postupke pribavljanja dozvola za proizvodne kapacitete energetskog sektora, naglašava direktor BusinessEurope Markus J. Beyrer.

U izvještaju se navodi da kada se obnovljivi izvori energije razvijaju na najisplativijim lokacijama i uklone blokade za njihov razvoj, uključujući i interkonekcije, to bi moglo smanjiti veleprodajne cijene električne energije za gotovo 40% .

Prema negativnom scenarijumu, cijene u EU bi mogle, do sredine vijeka, biti više i do 50 % u odnosu na SAD, Kinu i Indiju.

Evropska energetska politika može ublažiti taj raskorak, naglašavaju, poručivši da bi prošireni proizvodni kapaciteti energetskog sektora značili i veću sigurnost evropskih energetskih sistema i niže troškove zelene tranzicije.

Zakonodavci Evrospke unije moraju biti brzi kako bi energetska i klimatska transformacija garantovala konkurentnost, poručuju iz ovog udruženja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *