Crna Gora : Od 1. januara skuplja struja uz odobreni popust za redovne platiše

Struja za domaćinstva u Crnoj Gori od 1. januara 2024. godine je skuplja za 5,63 odsto uz odobrenje popusta za redovne platiše. Račun za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem sa prosječnom potrošnjom biće povećan za 1,51 evro.

Račun za utrošenu struju, i pored poskupljenja, može ostati isti ako građani budu racionalni u potrošnji po višoj i nižoj tarifi.

Kada bi kupac sa prosječnom potrošnjom 45 odsto struje koju potroši mjesečno koristio u nižoj tarifi, a 55 odsto u višoj, njegov račun ne bi bio povećan u odnosu na prošlu godinu, pojasnili su iz “Elektroptrivrede” Crne Gore.

Dodatni popust od 5,5 odsto odobren je za kupce električne energije iz kategorije domaćinstava koji redovno izmiruju obaveze.

Popust će se primjenjivati od januarskog računa.

Tako će se, shodno odluci o utvrđivanju popusta za električnu energiju distributivnih kupaca, domaćinstvima – članovima Zlatnog tima, koja mjesečno troše ispod 500 kilovat sati (kWh), od 1. januara do 31. decembra obračunavati 18 odsto popusta na vrijednost obračunate aktivne električne energije i mrežnih usluga.

Domaćinstvima iz kategorije ostale redovne platiše, sa mjesečnom potrošnjom ispod 500 kWh, odobren je popust u visini od 10,5 odsto, dok će se domaćinstvima iz kategorije sve redovne platiše, sa mjesečnom potrošnjom iznad 500 kWh, od 1. januara do 31. marta obračunavati popust od 5,5 odsto na vrijednost obračunate aktivne električne energije i mrežnih usluga.

Odluka Odbora direktora EPCG imala je za cilj prvenstveno zaštitu standarda kupaca, nakon povećanja cijene mrežnih usluga, ali i dodatnu stimulaciju manje potrošnje električne energije.

Izvor: RTCG

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *