Višković: o otvaranju rudnika litijuma na Majevici odlučiće struka, a ne političari

O tome da li će u Loparama, na Majevici, u Republici Srpskoj biti otvoren rudnik litijuma odučiće stručnjaci, a ne političari ili neki centri moći.

Ovo je za RTRS izjavio predsjednika Vlade Republike Srpske, Radovan Višković.

Višković je podsjetio da rudarenje prije deset do 15 godina i danas nije isto.

“Tehnologija je napredovala. Dobio sam informacije od struke, koji kažu da mogu da obezbijede zeleno rudarenje, a to znači da nije štetno po okolinu i zdravlje građana, Ako je to moguće, onda ćemo to podržati”, rekao je Višković.

Istovremeno, u Tuzli, koja se nalazi u Federaciji BiH, ali u blizini Majevice, za 7. mart je najavljena tribina pod nazivom “Dolazi nam rudnik litijuma”, a tema je između ostalog i rudnik na Majevici.

Potencijalna eksploatacija litujuma u Loparama podijelila je javnost i u Republici Srpskoj, a kompanija Arkor (Arcore) prethodno je najavila da bi iskopavanje litijuma moglo da počne do kraja 2026. godine.

Ova kompanija je saopštila je da je istraživanjem pronađeno nalazište minerala bogato litijum karbonatom, magnezijumom i drugim mineralima koji su traženi u Evropi. Predviđena površina za rudnik je oko 25 kilometara kvadratnih.

Međunarodne procjene i tehnološka ispitivanja pokazala su da ukupna mineralna baza projekta Lopare iznosi 1,5 miliona metričkih tona ekvivalenta litijum karbonata, 14 miliona tona borne kiseline, 35 miliona tona potaše i 94 miliona tona magnezijum sulfata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *