Argumentima natjerati Hrvatsku da odustane od odlaganja otpada na lokaciji Trgovska gora

Prezentovani rezultati  istraživanja koja su sprovedena  u Republici Srpskoj na području uticaja planirane izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, u opštini Dvor, Republika Hrvatska.

Ministar građevinarstva i ekologije Republike Srpske Bojan Vipotnik je naglasio da se prezentacija odnosi na rezultate prvog seta istraživanja, koja su sprovele institucije iz Republike Srpske na teritoriji Srpske. Rezultati ovih istraživanja će mnogo  značiti u borbi protiv namjere Hrvatske da na području Trgovska gora gradi odlagalište radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog otpada.

Vipotnik rekao je da će Republika Srpska i BiH argumentima i činjenicama uspjeti da natjeraju Hrvatsku da definitivno odustane od namjere da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora uz granicu sa BiH.

“Mi smo kontakt tačka za ESPO konvenciju za BiH, a koordinator svih aktivnosti je Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Posvećeni smo istom  cilju, da Hrvatska odustane od Trgovske gore”, rekao je ministar Vipotnik.

Ocijenio je da će istraživanja koja se sprovode na području Republike Srpske pomoći će u dodatnoj argumentaciji da borba bude uspješna, a osim terenskih istraživanja koja se nastavljaju prema utvđenom Akcionom planu, koji je usvojila Vlada Republike Srpske, u planu su i naučna istraživanja koja bi ukazala na ostale potencijalne prijetnje – sociološke, ekonomske, bezbjedonosne. Sa akademskom zajednicom tražimo najbolje formate da bi proveli ovakva istraživanja i vrlo brzo ćemo izaći sa jednim takvim projektom.”

On je podsjetio da je premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio da do 2028. godine neće biti ništa kada je riječ o odlaganju radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, ali da nikada zvanično tu potvrdu nisu dobili od Vlade Hrvatske iako su uputili zvanični dopis posredstvom Savjeta ministara BiH.

“Od Sekretarijata ESPO konvencije i SEA protokola smo dobili uvjeravanja da BiH nije zakasnila sa svojim aktivnostima. Radimo intenzivno i spremni smo za svaki naredni potez Hrvatske”, naglasio je ministar Bojan Vipotnik.

Rezultati prvog seta istraživanja na području Novog Grada s ciljem definisanja uticaja skladištenja radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj, pokazuju nivo prirodne radioaktivnosti, istaknuto je danas u Banjaluci na prezentaciji ovih istraživanja.


Jelena Marinković iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske istakla je da su takvi rezultati očekivani i da će pomoći u slučaju najgoreg scenarija, a to je da Hrvatska počne odlaganje otpada na ovoj lokaciji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *