Vetropark Krivača pušten u rad

U Golupcu je svečano pušten u rad vetropark Krivača, prvi u istočnoj Srbiji.

Ova zajednička investicija kompanija MK Group i Alfi Renewables vredna je 165 miliona evra i predstavlja značajan doprinos energetskoj tranziciji Srbije.

Vetropark je kapaciteta 105 megavata i ima 22 vetroturbine, a godišnje će proizvoditi 310 gigavat-časova zelene energije, što je ekvivalent potrebama za strujom za 75.000 domaćinstava.

Premijer Srbije, Miloš Vučević je tom prilikom istakao da je vetropark Krivača prva ovakva investicija koja je potpuno finansirana na komercijalnoj osnovi i da država nije morala da pomaže taj projekat i daje podsticaje. Vučević je rekao da će, zahvaljujući vetroparku „Krivača”, 200.000 ljudi dobijati struju iz čiste zelene energije, uz napomenu da je ovaj projekat pokrenuo više segmenata naše ekonomije.

Predsednik Vlade je naglasio da je, sa druge strane, država stvarala ambijent za razvoj i prelazak na obnovljive izvore energije (OIE) jer je to nacionalni interes Srbije.

Država pravi ambijent i stvara klimu za to da investitori budu zainteresovani da ulažu u ovakve projekte, a onda je na privatnoj inicijativi da prepozna svoju šansu i da je razvija, naglasio je premijer.

On je rekao da ono što naša država treba i dalje da radi i što je zadatak Vlade Srbije, a pre svega Ministarstva rudarstva i energetike, jeste prelazak na OIE, ali ne zato što smo se obavezali na to, već zato što je to potreba naših građana i industrije.

Prema njegovim rečima, Srbiji će svakako biti potrebno sve više energije, kako se zemlja bude reindustrijalizovala, odnosno razvijala i otvarala nove pogone, fabrike i nova radna mesta.

To je naš nacionalni interes, naš državni interes, pre svega da smo energetski što nezavisniji, odnosno da imamo dovoljno energije, rekao je predsednik Vlade.

On je naglasio da nikada nije bio zagovornik potpune industrijalizacije i ekonomskog rasta bez osvrta na zaštitu životne sredine, ali ni toga da se potencira zaštita životne sredine, neshvatajući da se zaustavljanjem  razvoja društva, suštinski urožava i životna sredina.

Vučević je ukazao na to da su pred Srbijom dobri projekti, odnosno da se grade novi vetroparkovi, nove solarne elektrane, i dodao da očekuje dobre konkretne rezultate u narednom periodu, a da statistički podaci pokazuju da idemo u dobrom pravcu.

On je naglasio da je ova investicija veliki podsticaj i za lokalne samouprave jer će im se po osnovu poreza na imovinu plaćati približno 90 miliona dinara godišnje, što je snažan zamajac razvoja istočne Srbije, odnosno Braničevskog okruga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *