Vjetroelektrana Krivača u probnom radu do kraja 2023. godine

Vjetroelektrana Krivača, u Srbiji, biće puštena u probni rad do kraja 2023. godine. Rad na instaliranju vjetrogeneratora za ovu vjetroelektranu završila je kompanija Nordex, jedan od najvećih proizvođača vjetrogeneratora na svijetu.

Generalni direktor Nordexa za Srbiju, Vladimir Kolarević izjavio je za OIE Srbija da je VE Krivača izuzetno složen i zahtjevan projekat, koji se značajno razlikuje od ostalih vjetroparkova u Srbiji. 

„VE Krivača je izuzetno složen i zahtjevan projekat koji se značajno razlikuje od ostalih vjetroparkova u Srbiji. Lokacija je veoma nepristupačna, sa strmim usponima koji dostižu i do 20% na nekim mjestima. Na ovoj lokaciji, koja se nalazi na niskoj nadmorskoj visini, klimatski uslovi su vrlo surovi i nestabilni. Snijeg je česta pojava i može da pada sve do četvrtog meseca u godini“, izjavio je Kolarević.

Sljedeći projekat planiran za realizaciju u 2024. godini je VE Pupin, investitora Enlight K2-Wind d.o.o., sa preko 94MW instalisane snage (16 vjetroagregata) koja predstavlja proširenje postojeće VE Kovačica.

Nordex je globalno prisusutan u preko 44 država, gdje je instalisao više od 47 GW vjetroelektrana. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *