FBiH: Javni poziv za dodjelu sredstava energetske efikasnosti u preduzećima

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH objavio Javni poziv za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjera energetske efikasnosti u mikro, malim i srednjim preduzećima za 2024. godinu.

Ukupni iznos raspoloživ po ovom pozivu je 5,6 miliona KM. Vrijeme trajanja poziva je od dana objavljivanja pa do raspodjele sredstava, a najkasnije do 14. juna 2024. godine.

Javni poziv podrazumijeva korištenje bespovratnih sredstava za sufinansiranje provođenja mjera povećanja energetske efikasnosti u/na postojećim objektima/sistemima/procesima, i to za:

 • Mikro preduzeća – raspoloživi budžet: 3.6 miliona KM
 • Mala i srednja preduzeća – raspoloživi budžet: 2 miliona KM

Maksimalni iznos sufinansiranja za mikro preduzeća (iznos bespovratnih sredstava) koji se može ostvariti je 45% od visine ukupne investicije, pri čemu iznos sufinansiranja ne može biti manji od 5.000 KM, ni veći od 30.000 KM uključujući PDV. Istovremeno, za mikro preduzeće u većinskom vlasništvu žene: maksimalni iznos sufinansiranja koji se može ostvariti je 50%.

Maksimalni iznos sufinansiranja za mala i srednja preduzeća (iznos bespovratnih sredstava) koji se može ostvariti je 45% od visine ukupne investicije, pri čemu iznos sufinansiranja ne može biti manji od 10.000 KM, ni veći od 50 .000 KM uključujući PDV. Istovremeno, za mala i srednja preduzeće u većinskom vlasništvu žene maksimalni iznos sufinansiranja koji se može ostvariti je 50%.

Vlastito učešće podnosioca prijave za sva preduzeća mora iznositi minimalno 55% od visine ukupne investicije.

Mikro, mala i srednja preduzeća na Javni poziv mogu se prijaviti za sufinansiranje provođenja jedne ili više mjera energijske efikasnosti, i to:

 • toplotna izolacija vanjskih zidova, stropa/krova, poda na tlu;
 • zamjena vanjske stolarije (prozori i vrata);
 • unaprjeđenje sistema za proizvodnju i distribuciju energije za grijanje i/ili hlađenje prostora i/ili pripremu potrošne tople vode putem instalacije kotlova na pelet ili toplotnih pumpi ili gasnih kondenzacijskih kotlova, solarnih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode, te zamjena neefikasnih klimatizacijskih uređaja novim energijski efikasnim. Sistem unutrašnjeg razvoda grijanja može biti predmet sufinansiranja samo u slučaju ako se podnosi prijava za mjeru instalacije kotla/toplotne pumpe. Predmet prijave za unaprjeđenje sistema za proizvodnju i distribuciju energije za grijanje može biti samo jedno tehničko rješenje.
 • zamjena postojećih rasvjetnih tijela novim LED rasvjetnim tijelima;
 • unaprjeđenje energijske efikasnosti u proizvodnim procesima (npr. iskorištenje otpadne
  toplote, mjere na povećanju efikasnosti rada elektromotornih pogona i sl.);
 • izgradnja fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije isključivo za vlastite
  potrebe

Sva oprema i materijali koji su predmet prijave moraju biti tvornički novi, odnosno da se prvi put stavljaju u upotrebu.

Vrijednost projekta koja se navodi u Prijavnom obrascu mora odgovarati iznosu iz Predračuna/računa opreme i radova izdatom od strane registrovanog lica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *