Plaćanje za emisije ugljen-dioksida dovešće do poskupljenja struje u BiH

Energetska tranzicija nosi najbolniji proces – dekarbonizaciju, zbog čega  treba razvijati investicije koje imaju jeftinu cijenu električne energije, a to su sunce, vjetar i voda. Ovo je izjavio generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović.


“Nama se stalno nameće energetska tranzicija, a ona znači i dekarbonizacija, pametne tehnologije i reorganizacija, pri čemu je za nas najbolniji proces dekarbonizacija, odnosno plaćanje emisije ugljen-dioksida u atmosferu“, izjavio je Petrović novinarima uoči panela “Energetska tranzicija ne/siguran put” na “Jahorina ekonomskom forumu”.

Petrović je naglasio da to u BiH još niko ne radi ili ima interni obračun, a kada dođe do obračunavanja emisije čestica ugljen-dioksida – svakako da će to uticati na poskupljenje električne energije.

Prema njegovim riječima, treba razvijati investicije koje imaju jeftinu cijenu struje, a to su sunce, vjetar i voda i gdje postoji taj ogromni potencijal koji, kako je naglasio, treba što hitnije iskoristiti, što znači da energetske kompanije treba da imaju više udjela iz obnovljivih, nego iz konvencionalnih izvora energije.

Petrović kaže da taj proces “neko treba da pomogne”.

“Mi još kao energetske kompanije i kao zemlje kandidati za EU nismo dobili nikakve grantove niti osiguranja da treba da izvršimo tranziciju sa dekarbonizacije i korištenja uglja na obnovljive izvore jer mi to ionako ne možemo uraditi samostalno”, istakao je Petrović.

On je podsjetio da je, kada se posmatra Balkan, u Republici Srpskoj najpovoljnija cijena energije, i za domaćinstva i za privredu.

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” poručio je da se od EU očekuje da finansijski podrži domaće projekte, koji će biti kvalitetno i stručno kreirani, što je, kako je ukazao, put ka racionalizaciji korištenja uglja u svrhu proizvodnje energije.

U rekonstrukciju TE Ugljevik uloženo 80 miliona evra

On podršku EU očekuje i za ekološke rekonstrukcije u domaćim termoelektranama.

“Mi smo to uradili u Ugljeviku i to nas je koštalo više od 80 miliona evra, uz period otplate od 20 godina”, naveo je Petrović.

Petrović je istakao da postoje tehnička rješenja i za nove termoelektrane, a to su takozvani kotlovi sa visokim pritiscima – superkritični kotlovi, za šta je potrebna adekvatna finansijska podrška.

Prema njegovim riječima, sve buduće mjere nose dugoročnu odgovornost za zaštitu standarda domaćeg stanovništva, pri čemu će pametna tehnologija imati ključni značaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *