Hrvatska među najgorima u Evropi po odnosu ulaganja u puteve i željeznice

Hrvatska je u zadnjih 30 godina uložila šest puta više u puteve nego u željeznicu i po tom omjeru ulaganja među najgorima je u Evropi.

Ovo se navodi u najnovijem izvještaju Greenpeacea Razvoj prometne infrastrukture u Evropi: Istraživanje smanjenja i širenja željeznice, autoputeva i aerodroma.

“Hrvatska je u posljednje tri decenije uložila šest puta više sredstava u razvoj putne infrastrukture od one željezničke. Po odnosu ulaganja u puteve i željeznicu Hrvatska je među najgorima u Evropi. Sistematski i svjesno državna prometna politika učinila nas je ovisnicima o automobilima koji gutaju naftu i raspiruju klimatsku krizu”, poručio je Greenpeace u Hrvatskoj. 

Hrvatska :12,3 milijarde evra za puteva vs 2,1 miliardu za željeznice

Studija, koju je Greenpeace u centralnoj i istočnoj Europi (Greenpeace CEE), naručio od njemačkog Instituta Wuppertal i T3 Transportation Think Tanka, pokazala da se od 1995. godine mreža autoputeva u Hrvatskoj povećala za čak 334 %, dok se željeznička smanjila za četiri %.

U peridou od 1995. do 2021. godine Hrvatska je uložila oko 13,3 milijarde evra u puteve, a svega 2,1 milijardu u željeznice.

Saobraćaj je jedini sektor u Evropi koji još uvijek ne pridonosi smanjenju emisija stakleničkih gasova. Štaviše, emisije stakleničkih gasova, koje proizlaze iz saobraćaja porasle su za 15 % u peroodu od 1995. do 2019, uglavnom zbog vozila koja koriste fosilna goriva.

Kao rezultat, mreža autoputeva se sa 302 kilometara u 1995. godini povećala na 1310 kilometara u 2020., što je osma najveća stopa rasta od svih analiziranih zemalja u Studiji (EU 27, Norveška, Švicarska i Velika Britanija).

Dosadašnji odnos ulaganja u puteve naspram željeznice je u Hrvatskoj četiri puta veći od evropskog prosjeka.

Ovaj je Izvještaj, navodi se u saopštenju, tragičan je podsjetnik na izgubljene decenije klimatskih mjera u prometnom sistemu, koji je odgovoran za gotovo trećinu emisija stakleničkih gasova u EU.

Iz Greenpeacea u Hrvatskoj pozvali su Vladu da finansijske prioritete prebaci sa puteva na željeznicu te uloži veća sredstva u nadogradnju i modernizaciju željezničke infrastrukture kako bi željeznica postala dostupna alternativa putnom prevozu, te kako bi se smanjile emisije stakleničkih gasova. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *