Usvojen set energetskih zakona u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je set energetskih zakona, koji će se zatim naći na sjednici Doma naroda PFBiH sa čijeg su dnevnog reda nedavno povučeni.

Za Prijedlog zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti glasalo je 55 zastupnika, 12 je bilo suzdržano i 13 protiv.

Ovaj zakon ima za cilj ima unapređenje strateškog planiranja u sektoru energije te unapređenje pravnog okvira. Predviđeno je uvođenje sistema zaštite ugroženih i krajnjih kupaca električne energije, što proizlazi iz zakona EU.

Za Prijedlog zakona o električnoj energiji FBiH glasala su 53 zastupnika, 19 je bilo suzdržano i četiri protiv.

Podsjetimo da je važeći zakon usvojen 2013. godine te se do danas BiH kao članica Energetske zajednice obavezala implementirati niz pravila iz EU.

Novim zakonskim rješenjem se uvode novi mehanizmi i detaljnije se definiše način obavljanja djelatnosti na tržištu. Između ostalog, predviđena je zabrana izgradnje hidroelektrana snage manje od 10 megavata, dok su one koje imaju snagu manju od 1 megavata oslobođene izdavanja energetske dozvole.

Zakon sadrži i odredbe koje se odnose na izgradnju punjenja za električne automobile.

Za Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije glasalo je 55 zastupnika, 14 je bilo suzdržano i 7 protiv.

Ovaj zakon je u potpunosti je usklađen s pravnim nasljeđem EU i Evropske zajednice, a njime se uvodi i novi način sistema podsticaja.

Podsjećamo, 26. juna zasjedao je Dom naroda i povukao iz najave njegovog dnevnog reda energetske zakone obrazlažući da o njima prvo treba da se izjasni Predstavnički dom PFBiH.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *