Elektroprivreda Srbije nije predmet interesovanja kompanija iz Norveške

Elektroprivreda Srbije nije predmet interesovanja kompanija iz Norveške, izjavio je za list Danas Jern Eugen Jelsta, ambasador Norveške u Srbiji odgovarajući na pitanje da li su kompanije iz te zemlje, bilo u državnom ili privatnom vlasništvu, zainteresovane za privatizaciju EPS-a.

„Prije svega, važno je podvući da je trenutni angažman Norveške u reformi i restrukturiranju energetskog sektora Srbije rezultat zahtjeva srpskih vlasti i ukorjenjen u našem strateškom partnerstvu. Sa zadovoljstvom možemo da podijlimo svoja iskustva iz profesionalnog upravljanja i poboljšanog učinka u energetskom sektoru. Ono što možemo da uradimo je da vam kažemo šta je uspjelo za Norvešku. Ali na kraju krajeva, nije Norveška već Vlada Srbije ta koja treba da donese odluke i odredi kurs reformi“, rekao je Jelsta u intervjuu za Danas.

Neće biti masovnih otpuštanja u EPS-u

Odgovarajući na pitanje da li će norveška kompanija Ristad enerdži, kao konsultant Vlade Srbije, preporučiti otpuštanje zaposlenih u EPS-u, Jelsta je rekao da „ne postoji takva stvar kao što je plan masovnog otpuštanja“.

„To se ne postavlja kao pitanje. Fokus je na poboljšanju učinka kompanije. Već ste vidjeli i vidjećete promjene u rukovodstvu kompanije, što je prirodno s obzirom na novi mandat koji je dobio Nadzorni odbor“, izjavio je ambasador Norveške u Srbiji.

EPS će i dalje biti srpska kompanija, nema sumnje. Trenutno stanje EPS-a nije privlačno zapadnim stranim investitorima s obzirom na dominantnu ulogu proizvodnje energije na bazi uglja i nedostatak korporativne kulture koja odražava međunarodne principe korporativnog upravljanja. Dakle, potrebne su značajne promjene kako bi kompanija bila održiva i finansijski stabilna.

Jern Eugen Jelsta, ambasador Norveške u Srbij

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *