Postavljen kamen temeljac za gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji

„Nofar Energy“ kompanija iz Izraela postavila je danas kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 megavata u Vojvodini.

Ovaj projekat vredan je 25 miliona evra, sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kilovati, što okvirno zadovoljava potrebe snabdevanja više od 9.000 domaćinstava, saopštili su iz ove kompanije.

Po ukupnom kapacitetu, kako su naveli, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine.

„Ovim činom počinje izgradnja dve solarne elektrane „Ada1“ i „Ada2″ u Severno Banatskom okrugu u Vojvodini, na lokaciji koja obuhvata 30 hektara u mestu Ada“, objasnili su oni.

Kako je navedeno, plan je da one već do kraja ove godine počnu sa radom.

„Opredelili smo se da u fazi izgradnje angažujemo „Girisim Elektrik“, koja je jedna od vodećih kompanija za inženjering u Turskoj i regionalno, u industriji električne energije i energije održivih izvora, koja posluje širom sveta. U fazi smo jos nekoliko većih projekata ukupnog kapaciteta 270MW i intezivno radimo na koracima koji bi ove projekte doveli do tačke realizacije na kojoj smo mi danas, sa projektom Ada 1 i Ada 2″, naglasio je Joav Šafrir (Yoav Shafrir), generalni direktor kompanije Nofar Adria.

Procena je da će ovaj vid proizvodnje obnovljive energije uticati na očuvanje životne sredine smanjenjem godišnje emisije ugljen dioksida za 25.000 tona, uštedi na gorivu od 12 miliona litara, očuvanju šuma u obimu od preko 7.000 hektara, te 581.000 stabala u periodu od 10 godina, predviđaju iz kompanije.

Kompanija Nofar Energy osnovana je 2011. godine i specijalizovana je za razvoj, proizvodnju i održavanje fotonaponskih postrojenja i vetroelektrana.

Aktivnosti kompanije uključuju solarne projekte na zemlji, plutajuće solarne projekte na rezervoarima za vodu, krovne solarne projekte i projekte skladištenja električne energije. Kompanija je aktivna u deset zemalja: Izrael, SAD, Velika Britanija, Nemačka, Španija, Rumunija, Poljska, Italija, Grčka i Srbija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *