U toku izrada Deklaracije protiv odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora

U toku je realizacija zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojim je predviđena izrada nove Deklaracije o protivljenju namjeri Hrvatske da skladišti radioaktivni otpad na lokaciji Trgovska gora.

Ovo je izjavio ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i eklogiju Republike Srpske Bojan Vipotnik.

– Ministarstvo je pokrenulo izradu tog dokumenta. Proslijedićemo svim relevantnim subjektima, opštinama u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu da daju prijedloge i da imamo jedan osvježen dokument i stav, što je važno u smislu institucionalne podrške na svim nivoima vlasti – rekao je Vipotnik novinarima u Novom Gradu nakon sastanak o problemu Trgovske gore.

On je dodao da je Republika Srpska obezbijedila milion maraka za terenska istraživanja i da je danas konstatovano da treba ubrzati dinamiku u smislu perioda tih istraživanja da bi se preduprijedile namjere Hrvatske i da bi bili spremni na njihove odgovore.

Vipotnik kaže da je urađen izvrstan posao kad je u pitanju odgovor na sadržaj studije uticaja na životnu sredinu koji provodi Hrvatska te da će to biti dodatna argumentacija za Komisiju ESPOO konvencije.

On je rekao da je zatražen sastanak sa komisijom o ovom pitanju te smatra da bi bio presedan da se Komisija drugačije izjasni jer je BiH kao potencijalno ugrožena strana ravnopravna.

“Ovo je proces koji nije završen. Hrvatska nije pobjedila, mi imamo mnogo argumenata i načina borbe kako pravne, tako i ekspertske i djelujemo maksimalno. Ovo su procesi koji će doprinijeti da Hrvatska odustane od svoje namjere”, poručio je on.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da su aktivnosti institucija Republike Srpske i BiH imale za rezulatat da Hrvatska po pitanju Trgovske gore angažuje međunarodnu pravnu kuću.

“Zadovoljni smo ozbiljnim koracima koje su uradile institucije u suzbijanju namjera Hravstke. Na sve poteze Hrvatske smo pravovremeno reagovali”, rekao je Drljača.

U Novom Gradu danas je održan sastanak o problemu Trgovske gore, lokacije na kojoj Hrvatska planira da skladišti radioaktivni otpad.

Sastanku su osim Vipotnika prisustvovali i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić, te predstavnici lokalnih zajednica Novi Grad, Prijedor, Kostajnica i Kozarska Dubica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *