Trgovska gora: britanska kompanija procjenjuje uticaj na okolinu

Britansku kompanija /E&A Law Limited/ izabrana je za pravno savjetovanje u prekograničnom postupku procjene uticaja na životnu sredinu na lokaciji Trgovska gora

Hrvatski Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane “Krško” izabrao je britansku firmu E&A Law Limited za pravno savjetovanje u prekograničnom postupku procjene uticaja na životnu sredinu.

Predsjednik Udruženja “Grin tim” Novi Grad Mario Crnković smatra da je, nakon što je Hrvatska izabrala britansku firmu za pravno savjetovanje u slučaju Trgovske gore, potrebno što prije poslati protestnu notu Zagrebu, uključiti akademsku zajednicu i aktivirati svu diplomatiju koja, za promjenu, treba da se bavi odbranom života građana, a ne međusobnim obračunima.


“Kome država plaća 830.000 KM za savjetovanje evidentno ima velika očekivanja kao kontra uslugu. S obzirom na to da je Hrvatska angažovala izuzetno uticajnu advokatsku kuću iz Velike Britanije, sa jako dobrim poveznicama širom svijeta”, rekao je Crnković Srni.

On je naveo da je Hrvatska, svjesna propusta koje čini, spremna da dobro plati svakom ko će joj pomoći u naumu da svoj otpad smjesti na granici sa BiH.

“Ta kupovina `dobre volje` ne poznaje administrativne granice i ide od građana do političkih aktera. Ovo je jako loša situacija za BiH. Iako u posljednje vrijeme imamo najave da bi Slovenija i Mađarska mogle imati razumijevanja za situaciju u kojoj se nalazimo, nijedna druga zemlja ne stoji uz nas. Crnu Goru i Srbiju nismo nikad ni čuli na ovu temu, štaviše neki od stručnjaka iz Srbije su radili ili rade za interes Hrvatske”, izjavio je predsjednik Udruženja “Grin tim”.

Crnković je istakao da se mora pokrenuti diplomatsko-konzularna mreža da traži podršku za odbranu života građana BiH širom svijeta, gdje god postoji mogućnost za razgovor.

“Čemu diplomatska mreža ukoliko ne brani naše interese po pitanju, istorijski gledano, najveće ekološke, a samim tim i životne prijetnje sa kojom smo se susreli”, ukazao je Crnković.

On smatra da pravni tim BiH evidentno ima ograničenja, te da se treba okrenuti međunarodnim pravnim kućama.

“Manjina ljudi u pravnom timu koji imaju stvarnu želju da rade, svakako mogu biti od pomoći. Nalazimo se u krajnje alarmantnoj situaciji, gdje se moraju pokrenuti svi raspoloživi mehanizmi. U skladu s tim, preostaje mi da apelujem i molim akademsku zajednicu BiH da se uključi u temu. Istraživanja vezana za ovaj slučaj daleko prevazilaze bušotine i slično. Mi imamo značajne negativne uticaje na privredu, poljoprivredu, turizam. Tu su i negativni socijalni, politički i drugi uticaji koji moraju biti obrađeni kroz studije od relevantnih pojedinaca, bazirane na prihvaćenim metodologijama”, rekao je Crnković.

On je naglasio da je riječ o značajnom životnom pitanju sadašnjih i budućih generacija.

“Potrebna nam je pomoć. Ovdje nema prostora ni za kakve podjele. Previše smo vremena potrošili na molbe i iščekivanje da će zdrav razum pobijediti finansijski interes. Što prije potrebno je poslati protestnu notu Hrvatskoj, uključiti akademsku zajednicu i aktivirati svu diplomatiju koju imamo – neka se za promjenu bave odbranom života građana, a ne međusobnim obračunima”, poručio je Crnković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *