Postavljeni solarni paneli prvih zadružnih solarnih elektrana u Srbiji

Solarni paneli prvih zadružnih solarnih elektrana u Srbiji postavljeni su u staroplaninskim selima Temska i Dojkinci, u okviru projekta Solarna Stara.

Paneli su postavljeni na javne zgrade, a sav prihod od prodaje struje biće doniran lokalnim udruženjima.

Solarna Stara predstavlja pionirski poduhvat u polju obnovljivih izvora energije koji sprovodi Energetska zadruga Elektropionir zajedno sa mesnim zajednicama Temska i Dojkinci, Upravom grada Pirota i građanima.

“Naša priča je počela da se zahuktava pre tačno godinu dana kada je uspešno završena donacijska kampanja kojom smo zajedno prikupili sredstva za prve zadružne solarne elektrane. Polovinu novca prikupili smo sami, a druga polovina je rezultat solidarnosti građana”, saopštila je Energetska zadruga Elektropionir.

Dvije elektrane snage 5 kW

Projektno-tehnička dokumentacija izrađena je za dve elektrane proizvodne snage od po 5kW, a u februaru je potpisan ugovor o dugoročnoj saradnji sa gradom Pirotom i mesnim zajednicama Dojkinci i Temska.

“Ovakav ugovor, pionirski u Srbiji, omogućio je da postavimo naše zadružne elektrane na krovove javnih zgrada u ovim selima, a da istovremeno sav prihod od prodaje električne energije doniramo mesnim zajednicama”, navodi se u saopštenju i ističe da time pokazuju da ” da energija mora biti čista i može biti u zajedničkom vlasništvu”.

Prihod od prodaje struje iz ovih elektrana biće stavljen na raspolaganje lokalnim udruženjima i organizacijama, za aktivnosti koje unapređuju život zajednice u toku narednih 25 godina.

Da bi prve zadružne elektrane bile puštene u rad, sada  je potrebno da Elektrodistribucija odobri i izgradi priključak za elektrane i da se nakon toga izabere i potpiše ugovor sa snabdevačem, koji će otkupljivati prve zadružne kilovat sate.

“Projektom Solarna Stara Energetska zadruga Elektropionir želi da pokaže da svi građani mogu biti pokretači promene ka održivoj energiji i da to nije pozicija rezervisana isključivo za velike investiture”, naveli su predstavnici zadruge.

Za prve zadružne solarne elektrane, kako navode, odabran je upravo staroplaninski kraj zato što je odlučnošću i upornošću meštana lokalnih sela, i uz podršku koju su dobili širom Srbije, uspeo da zaustavi izgradnju malih hidroelektrana, čiji se način gradnje i eksploatacije nisu pokazali održivi.

U proteklih godinu dana projekat Solarna Stara je zapaženo predstavljen na nekoliko međunarodnih konferencija i godišnjem skupu evropske krovne organizacije energetskih zadruga REScoop, čiji je Elektropionir jedina članica iz Srbije.

Izvor: dnevnievropskiservis.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *