U gradnju HE Buk Bijela do sada uloženo 15 miliona evra

U gradnju HE Buk Bijela do sada je uloženo 15 miliona evra, a njena izgradanja, kao i još dvije hidroelektrane Foča i Paunci, u gornjem toku Drine, obogatiće elektroenergetske sisteme Srbije i Republike Srpske.

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa ministrom rudarstva i energetike Republike Srpske Petrom Đokićem o važnim projektima koji su pred energetskim sistemima Srbije i Srpske.

Đedović Handanović je istakla da Srbija i Srpska imaju uspostavljenu saradnju u energetskom sektoru još od 2018. godine u okviru koje postoji energetski komitet, kao i da je danas, u prisustvu predstavnika energetskih kompanija, instituta i zavoda, dogovoreno da se te veze očuvaju i jačaju, uz formiranje zasebnih energetskih potkomiteta kako bi se u budućnosti razvijali zajednički važni projekti.

Pre svega, tu je projekat Buk Bijela, čiji su pripremni radovi završeni. Već je uloženo 15 miliona evra, imamo i Foču i Pauncu, što su projekti koji tek treba da napreduju i danas smo razgovarali kako da intenziviramo tu saradnju, istakla je Đedović Handanović.

Ministarka je dodala da je cilj saradnje i da se omogući partnerima iz Republike Srpske da dođu do finansijskih sredstava da bi mogli brže da razvijaju određene projekte.

Članovi dve delegacije rezgovarali su i o projektu hidroelektrane na Srednjoj Drini za koji postoji interesovanje i u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Energetski sektor je u tom smislu specifičan, jer je neophodna saradnja čitavog regiona, koju već imamo sa Crnom Gorom koja je bitan faktor u daljim koracima razvoja projekta Buk Bijele, ali i drugih projekata na Drini, rekla je ministarka.

U izgradnju distributivnog uloženo rekordnih 440 miliona evra

Ona je navela da su razgovarali i o prenosnom sistemu, o Transbalkanskom koridoru, kao i o jačanju prenosa i novih dalekovoda između Ljubovije i Srebrenice, u cilju sigurnijeg snabdevanja električnom energijom.

Đedović Handanović je napomenula i da je gasni sektor bio predmet razgovora, kao i da je u Bijeljini gasifikacija dobrim delom završena.

Kada je reč o rudnom bogatstvu i mineralnim sirovinama, dogovoren je protokol o međusobnoj saradnji između geoloških zavoda, a naglašena je i neophodnost dalje saradnje u okviru instituta “Nikola Tesla” i “Mihajlo Pupin” koji su prisutni u Republici Srpskoj.

Bilo je reči i o zakonodavnom okviru, distributivnom sistemu, ali o iskustvima u cilju unapređenja sigurnog snabdevanja električnom energijom građana i privrede. Pokrenuli smo istorijski najveća ulaganja od preko 440 miliona evra u naš distributivni sistem, podsetila je Đedović Handanović.

Zaključci sastanka dveju delegacija biće usaglašeni u toku sledeće sedmice, kako bi se stvorila osnova za dublju, širu i produktivniju saradnju u energetskom sektoru.

Ministarka je poručila da su veze Srbije i Republike Srpske neraskidive, dodavši da iako je reka Drina između nas, ona je ujedno i energetski potencijal koji moramo više da koristimo u budućnosti i u okviru toga već imamo jasne planove i ciljeve.

Nastavićemo samo da ih širimo i zaista hvala svim kolegama iz Republike Srpske koji su danas tu, ali i svima onima koji će biti sutra tu. Ovo je jedan zaista Svesrpski sabor koji će dati novi impuls našoj saradnji u svim sferama, uključujući energetiku i rudarstvo, ali i da pokaže zapravo i našim građanima, našim narodima, ali i svima u regionu i šire u Evropi da mi imamo neraskidive veze koje niko ne sme i ne može da dovede u pitanje, zaključila je Đedović Handanović.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je današnji sastanak još jednom potvrdio duboku povezanost Srbije i Republike Srpske, kao i potrebu očuvanja i unapređenja postojeće saradnje i istakao da je oblast energetike od strateškog značaja za Srbiju i Republiku Srpsku, u kojem se realizuju brojne investicije od velike važnosti za Republiku Srpsku.

Posebno je potrebno da zajedničkim radom pospešimo aktivnosti, naročito u delu veza koje se ostvaruju na tehničkom nivou, a to je povezanost prenosnih sistema, reforma distributivnog sistema koji bi omogućio da svi novoizgrađeni objekti mogu da budu priključeni na prenosnu i distributivnu mrežu i kako bi energija mogla da se prenese do krajnjih kupaca ili na tržišta gde je ona potrebna, rekao je Đokić.

Đokić je dodao da pred obe strane stoje novi projekti, poput hidroelektrane Buk Bijela u gornjem toku Drine, gde se nalaze još dva lokaliteta za dve hidroelektane – Foča i Paunci instalisane snage sa po 44 megavata.

To su projekti koji će značajno obogatiti naš energetski sektor, a raduje i činjenica da je, za projekte izgradnje hidroelektrana, potvrđena i spremnost učešća Federacije Bosne i Hercegovine, jer je veoma važno da imamo jaku regionalnu saradnju, naglasio je Đokić.

On je dodao da je značajno i usklađivanje zakonodavnog okvira, kako bi na taj način bilo u potpunosti izraženo jedinstvo između Srbije i Republike Srpske u energetskom sektoru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *