EU u obnovljive izvore energije uložila 110 milijardi dolara u 2023.

EU je, u 2023. godini, u obnovljive izvore energije uložila 110 milijardi dolara. To je 6 % više nego u 2023. godini.

Zbog svog velikog oslanjanja na uvoz goriva, Evropska unija se ističe kao jedna od regija s najvećim omjerom ulaganja u čistu energiju i fosilna goriva: tačnije na svaki uloženi dolar u fosilna goriva, EU ulaže 10 dolara u čistu energiju, navodi se u analizi Međunarodne agencije za energiju (IEA).

U oblasti vjetroenergije prednjače Njemačka i Danska, dok je Španija lider u oblasti solarne energije.

Ulaganja u elektroenergetske mreže porasla su za više od 20% u 2023. godini i dostigli skoro 65 milijardi dolara,, što je pozitivno i odražava potrebu za većom međupovezanošću mreže, posebno kako bi se olakšao protok električne energije na centralnoevropska tržišta.

U međuvremenu, kontinuirano su se povećavale investicije u naftu i gas, koje su dostigle preko 30 milijardi dolara u 2023. godini.

Ulaganje u tečni prirodni gas (LNG) dostiglo je skoro 7 milijardi, dok je Evropa dodala više od 50 milijardi m3/god dodatnog kapaciteta za uvoz LNG kako bi odsutala od ruskog gasa. To se, uglavnom, odnosi na plutajuće jedinica za regasifikaciju skladišta (FSRU). Holandija, Italija, Finska, Grčka i Njemačka su kupile ili iznajmile ovakve jedinice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *