100 % održivo avionsko gorivo smanjuje kondenzacione tragove i CO2 – pokazala studija

100% održivo avionsko gorivo (SAF) u oba motora komercijalnog aviona pokazuju smanjenje čestica čađi i stvaranje kristala leda u tragovima, u poređenju sa korištenjem konvencionalnog goriva Jet A-1.

Ovo su rezultati prve svjetske studije o uticaju korišćenja održivog avionskog goriva (SAF – Sustainable aviation fuel).

Studija,u kojoj su sarađivali Airbus, Rolls-Royce, Njemački svemirski centar (DLR) i proizvođač SAF-a Neste, bila je prva koja je izmjerila uticaj 100% upotrebe održivog avionskog goriva na emisije iz oba motora Airbusa A350, koji pokreće Rolls- Motori Royce Trent XWB, a koji je pratio DLR avion, koji je letio iza Airbusa.

U poređenju sa referentnim Jet A-1 gorivom, broj kristala leda po masi potrošenog nemješanog SAF-a smanjen je za 56%, što bi značajno da smanji efekat zagrijavanje klime zbog zbog kondenzacionih tragova (Contrails), pokazala je studija.

Procijenjeno je da je uticaj tragova smanjen za najmanje 26% sa 100% upotrebom SAF-a u poređenju sa referentnim gorivom Jet A-1.

Ovi rezultati pokazuju da bi korištenje SAF-a moglo značajno da smanji klimatski uticaj avijacije u kratkom roku smanjenjem kondenzacionih tragova, ali smanjenje emisija stakleničkih gasova, kao što su emisije CO 2 tokom životnog ciklusa SAF-a, u poređenju na korištenjem fosilnog mlaznog goriva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *