Transbalkanski i Panonski koridor za efikasniji prenos struje u regionu

Na Beogradskom energetskom forumu najavljeno je intenziviranje regionalne saradnje u prenosu i nesmetanom protoku električne energije kroz formiranje energetskih prstenova za Transbalkanski i Panonski koridor sa Mađarskom.

Republici Srpskoj potrebna je regionalna saradnja po pitanju prenosa električne energije, pri čemu je veoma bitna regionalna veza Republika Srpska-Srbija-Mađarska kao novi prsten koji će obezbijediti normalan protok energije.

Ovo je izjavio ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, dodajući da će to stvoriti mogućnost da sva energija, koja se proizvede u okviru te tri zemlje bude maksimalno iskorišćena.

Zato je, napominje Đokić, potrebna i regionalna saradnja po tom pitanju, a posebno pravac prema Hrvatskoj, jer je protok energije kroz tu zemlju već sada limitiran na vrijednost od 1.700 megavata.


“To je nedovljno za kapacitete koje ćemo imati izgrađene u narednih nekoliko godina”, istakao je Đokić.

“Moramo u narednom periodu pojačati rad sa „Elektorprenosom BiH“ kao kompanijom koja se bavi prenosom električne energije na visokonaponskij mreži zato što proizvedenu energiju koju ćemo imati u narednim godinama u Repubici Srpskoj moramo iznijeti na druga tržišta”, rekao je Đokić novinarima u Beogradu.

On je naglasio da je zato potreban dalji razvoj konekcije prema Crnoj Gori i Srbiji, što se i radi.

On je naveo da će tako biti ostvareni potpuni efekti, kako u proizvodnji, tako i u korištenju takve energije, te da vjeruje da će svi ovi ciljevi o kojima brine i na kojima zajedno sa ostalim kolegama u ministarstvu i u sistemu energetike radi, biti ostvareni.

“U tom smislu je i transbalkanski koridor jer je naš cilj da u tom smislu imamo što kvalitetniju konekciju sa ta dva sistema”, rekao je Đokić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *