U FBiH razmatraju mogućnost sufinansiranja kupovine električnih vozila

Vlada FBiH zadužila je Fond za zaštitu okoliša ovog entiteta da razmotri mogućnost sufinansiranja nabavke električnih automobila.

Od Fonda je zatraženo i da intenzivira aktivnosti na planiranju i finansiranju infrastrukture za punjenje električnih vozila na teritoriji Federacije BiH. Ministar okoliša i turizma u Vladi FBiH, Mehmed Cero rekao je da je potrebno donijeti novi zakon o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost, kojim bi se, između ostalog, regulisalo subvencionisanje kupovine električnih i hibridnih vozila. Nacrt ovog zakona već je upućen u skupštinsku proceduru federalnog parlamenta.

Prema podacima Udruženja za elektromobilnost pri Gospodarskoj komori FBiH, u BiH trenutno ima 173 punionice sa 205 konektora, ali njihov broj svakodnevno raste. O tome govori podatak da je u oktobru 2021. godine bilo 139 punionica. Najviše punionica za električne automobile ima u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli.

Do kraja godine odluka o manjim carinskim stopama pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac izjavio je prethodnog mjeseca za Nezavisne novine, da je izrađen Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila, koja bi trebalo da bude usvojena do 31. decembra ove godine. Prijedlogom odluke predviđeno je da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji s dosadašnjih 15 na 5 % za hibridna vozila, te sa 5 % na nula za carinsku stopu na automobile na električni pogon.

Prema podacima UIO BiH, za tri mjeseci 2022. godine, uvezena su četiri električna automobila. Prošle godine, u BiH je uvezeno 49, a 2020. godine, 11 električnih automobila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *